- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Pyszne pieczone mięso, rozpływające się po upieczeniu
Potrzebujemy:
- jeden udziec z indyka wytrybowany, ok. 1 kg wagi
- oliwa z oliwek
- gałązki świeżego rozmarynu conajmniej 5 ok. 10 cm gałązek - listki oberwać
- 4-5 ząbków czosnku
- papryka wędzona pimenton de la vera lub papryka słodka w proszku ok. 1-2 łyżeczki
- sól
- pieprz
Udziec nacieramy solą i pieprzem, robimy w nim ostrą końcówką noża parę 'kieszonek' w które wkłądamy listki rozmarynu i pokrojony czosnek. Całość polewamy oliwą i posypujemy papryką. Odstawiamy na min. godzinę w zimne miejsce, a potem pieczemy ok. 1 godziny w 180*C aż będzie miękki. Dzielić ładnie można wzdłuż mięśni, jeśli chcemy kroić taką pieczeń w plastry, należy zwinąć ją uprzednio bardzo ściśle i obwiązać nicią bawełnianą - wtedy też nie robimy kieszonek, tylko listki rozmarynu i resztę przypraw rozsypujemy na mięso zwijając je do środka.

Potrzebujemy:
- jeden udziec z indyka wytrybowany, ok. 1 kg wagi
- oliwa z oliwek
- gałązki świeżego rozmarynu conajmniej 5 ok. 10 cm gałązek - listki oberwać
- 4-5 ząbków czosnku
- papryka wędzona pimenton de la vera lub papryka słodka w proszku ok. 1-2 łyżeczki
- sól
- pieprz
Udziec nacieramy solą i pieprzem, robimy w nim ostrą końcówką noża parę 'kieszonek' w które wkłądamy listki rozmarynu i pokrojony czosnek. Całość polewamy oliwą i posypujemy papryką. Odstawiamy na min. godzinę w zimne miejsce, a potem pieczemy ok. 1 godziny w 180*C aż będzie miękki. Dzielić ładnie można wzdłuż mięśni, jeśli chcemy kroić taką pieczeń w plastry, należy zwinąć ją uprzednio bardzo ściśle i obwiązać nicią bawełnianą - wtedy też nie robimy kieszonek, tylko listki rozmarynu i resztę przypraw rozsypujemy na mięso zwijając je do środka.
Ostatnią edycję dokonał moderator: