Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
ULE
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 1052815" data-attributes="member: 592"><p>Ule te wyjątkowe ciasteczka , a może raczej takie jakby pralinki . Ja je uwielbiam i tylko te kokosowe(może lepiej je było nadziewać wyjątkowo gorzką czekoladą i kawałkiem migdała) mniej mi smakują , reszta czyli orzechowe z przepisu mojej kuzynki ,a ona ma taki rodowy przepis od swojej treściwej czyli od Omy Julki i Pawełka , ten kokosowy jest z opakowania uli, a ten ostatni (bez kremu , bo tam był inny) z książeczki,,Cieszyńskie ciasteczka&quot;</p><p></p><p><strong>ULE orzechowe</strong></p><p>250g orzechów mielonych, najlepiej włoskich </p><p> 250g cukru pudru, </p><p> 2 żółtka lub 1 jajko</p><p>plus cukier puder do obsypywania foremki i palców</p><p> MASA: 1 puszka mleka słodzonego -ugotować, 200g mielonych orzechów, trochę rumu(tego nie robiłam)</p><p>MASA: </p><p>100 g masła, </p><p>100g cukru pudru, </p><p>100g likieru adwokat</p><p>wszystko dobrze wyrobić, foremkę wysypać cukrem pudrem i zamknąć. Wypełnić ciastem (wg przepisu poniżej) i wydrążyć otwór (albo jakimś okrągłym trzonkiem albo palcem maczanym w cukrze pudrze. Włożyć wypełnianie i przyłożyć biszkopt lub wycięty z wafli krążek. Foremkę położyć i otworzyć, przytrzymując kciukami z tyłu foremki. Ja nie napełniałam uli w trakcie robienia , najpierw je zrobiłam i takie puste kładłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. A kremem wypełniałam na drugi dzień</p><p>masa </p><p>Utrzeć razem Masy mi starczyło i na te ule i na kokosowe </p><p>[ATTACH=full]58801[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p><strong>Ule kokosowe </strong></p><p></p><p> 200 g mielonych wiórków kokosowych </p><p> 200 g cukru pudru, </p><p>1 białko</p><p>Robi się je tak jak te orzechowe </p><p>[ATTACH=full]58802[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p></p><p><strong>Ule kakaowe</strong></p><p>200 g mielonych herbatników </p><p>200 g cukru pudru</p><p>50 g miękkiego masła</p><p>2 łyżki kakao</p><p>2 łyżki mleka</p><p>2 łyżki rumu lub spirytusu</p><p>2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozrobionej w odrobinie wody (niekoniecznie)</p><p>Sposób wykonania jak wyżej z tym ,że te ule robiłam tak ,że po wylepieniu foremki do środka wlewałam trochę topionej czekolady ( ż kremówką ), kładłam wisienkę z nalewki i zaklejałam tym samym ciastem co cały ul , na drugi dzień spody maczałam w polewie czekoladowej(takiej co się wkłada z torebka do ciepłej wody)</p><p>[ATTACH=full]58803[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 1052815, member: 592"] Ule te wyjątkowe ciasteczka , a może raczej takie jakby pralinki . Ja je uwielbiam i tylko te kokosowe(może lepiej je było nadziewać wyjątkowo gorzką czekoladą i kawałkiem migdała) mniej mi smakują , reszta czyli orzechowe z przepisu mojej kuzynki ,a ona ma taki rodowy przepis od swojej treściwej czyli od Omy Julki i Pawełka , ten kokosowy jest z opakowania uli, a ten ostatni (bez kremu , bo tam był inny) z książeczki,,Cieszyńskie ciasteczka" [B]ULE orzechowe[/B] 250g orzechów mielonych, najlepiej włoskich 250g cukru pudru, 2 żółtka lub 1 jajko plus cukier puder do obsypywania foremki i palców MASA: 1 puszka mleka słodzonego -ugotować, 200g mielonych orzechów, trochę rumu(tego nie robiłam) MASA: 100 g masła, 100g cukru pudru, 100g likieru adwokat wszystko dobrze wyrobić, foremkę wysypać cukrem pudrem i zamknąć. Wypełnić ciastem (wg przepisu poniżej) i wydrążyć otwór (albo jakimś okrągłym trzonkiem albo palcem maczanym w cukrze pudrze. Włożyć wypełnianie i przyłożyć biszkopt lub wycięty z wafli krążek. Foremkę położyć i otworzyć, przytrzymując kciukami z tyłu foremki. Ja nie napełniałam uli w trakcie robienia , najpierw je zrobiłam i takie puste kładłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. A kremem wypełniałam na drugi dzień masa Utrzeć razem Masy mi starczyło i na te ule i na kokosowe [ATTACH=full]58801[/ATTACH] [B]Ule kokosowe [/B] 200 g mielonych wiórków kokosowych 200 g cukru pudru, 1 białko Robi się je tak jak te orzechowe [ATTACH=full]58802[/ATTACH] [B]Ule kakaowe[/B] 200 g mielonych herbatników 200 g cukru pudru 50 g miękkiego masła 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 2 łyżki rumu lub spirytusu 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozrobionej w odrobinie wody (niekoniecznie) Sposób wykonania jak wyżej z tym ,że te ule robiłam tak ,że po wylepieniu foremki do środka wlewałam trochę topionej czekolady ( ż kremówką ), kładłam wisienkę z nalewki i zaklejałam tym samym ciastem co cały ul , na drugi dzień spody maczałam w polewie czekoladowej(takiej co się wkłada z torebka do ciepłej wody) [ATTACH=full]58803[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
ULE
Bottom