Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ulubione z malinami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 871174" data-attributes="member: 4258"><p>(moje) <strong>Ulubione ciasto z malinami</strong></p><p>Przepis znalazłam na WŻ już dawno temu. Jednak, również dawno temu, dokonałam kilku zmian</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]43296[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><em><strong> I Ciasto:</strong></em></p><p></p><p>* 4 żółtka </p><p>* 125 g masła lub dobrej margaryny (ten jest na Kasi, bo masło było zmrożone),</p><p>* 150g mąki tortowej</p><p>* 50g mąki ziemniaczanej</p><p>* 1 łyżeczka proszku do wypieków</p><p>* 4 łyżki (z malutką górką) cukru pudru</p><p>* 4 łyżki mleka lub śmietanki słodkiej</p><p></p><p><em><strong> II Maliny -</strong></em> całe pudełeczko (tam jest chyba 300g)</p><p></p><p><em><strong> III Piana</strong></em></p><p></p><p>* 4 białka</p><p>* ok. 150g drobnego cukru</p><p>* 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (lub skrobii kukurydzianej)</p><p>* 1,5 łyżeczki octu winnego</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Przygotowac tortownicę o średnicy 25-26cm.</p><p></p><p>Masło/margarynę utrzec z cukrem pudrem. Mąkę ziemniaczaną i tortową wymieszac z proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodawac na zmianę po żółtku, mąki i 1 łyżce mleka, ciągle ucierając. Ciasto powinno byc dosyc gęste. </p><p>Wykładamy do przygotowanej tortownicy (najwygodniej rozłożyc łyżką małe &quot;kupki&quot;, które łatwiej rozsmarowac na dnie).</p><p>Ciasto pieczemy ok. 20-25 minut w temp. ok.175 stopni (u mnie, z racji zepsutej grzałki, pieczone w termoobiegu ustawionym na 150-155stopni).</p><p></p><p>5 minut do końca pieczenia, ubijamy białka z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy cukier, wciąż ubijając aż piana będzie bardzo sztywna. Kiedy cukier się rozpuści, przesiewamy skrobię ziemniaczaną/kukurydzianą, wciąż ubijając A na koniec dodajemy ocet winny i delikatnie mieszamy.</p><p></p><p>Wyjmujemy ciasto z piekarnika (piekarnika nie wyłączamy) i delikatnie wykładamy na takie gorące, maliny. Na maliny układamy pianę i od razu wstawiamy ciasto znów do piekarnika na ok. 20-25 minut (ja wstawiłam do nagrzanego na 155 stopni - termoobieg i zmniejszyłam od razu temperaturę na 140 stopni - termoobieg). Ostatnie 5 minut pieczenia, znów podniosłam temperaturę do 155 stopni. </p><p></p><p>To jest moje ulubione ciasto. Co roku nie mogę doczekac się sezonu malinowego, aby wreszcie móc je sobie robic.</p><p></p><p>[ATTACH=full]43297[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 871174, member: 4258"] (moje) [B]Ulubione ciasto z malinami[/B] Przepis znalazłam na WŻ już dawno temu. Jednak, również dawno temu, dokonałam kilku zmian [ATTACH=full]43296[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] [I][B] I Ciasto:[/B][/I] * 4 żółtka * 125 g masła lub dobrej margaryny (ten jest na Kasi, bo masło było zmrożone), * 150g mąki tortowej * 50g mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do wypieków * 4 łyżki (z malutką górką) cukru pudru * 4 łyżki mleka lub śmietanki słodkiej [I][B] II Maliny -[/B][/I] całe pudełeczko (tam jest chyba 300g) [I][B] III Piana[/B][/I] * 4 białka * ok. 150g drobnego cukru * 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (lub skrobii kukurydzianej) * 1,5 łyżeczki octu winnego [B]Wykonanie:[/B] Przygotowac tortownicę o średnicy 25-26cm. Masło/margarynę utrzec z cukrem pudrem. Mąkę ziemniaczaną i tortową wymieszac z proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodawac na zmianę po żółtku, mąki i 1 łyżce mleka, ciągle ucierając. Ciasto powinno byc dosyc gęste. Wykładamy do przygotowanej tortownicy (najwygodniej rozłożyc łyżką małe "kupki", które łatwiej rozsmarowac na dnie). Ciasto pieczemy ok. 20-25 minut w temp. ok.175 stopni (u mnie, z racji zepsutej grzałki, pieczone w termoobiegu ustawionym na 150-155stopni). 5 minut do końca pieczenia, ubijamy białka z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy cukier, wciąż ubijając aż piana będzie bardzo sztywna. Kiedy cukier się rozpuści, przesiewamy skrobię ziemniaczaną/kukurydzianą, wciąż ubijając A na koniec dodajemy ocet winny i delikatnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto z piekarnika (piekarnika nie wyłączamy) i delikatnie wykładamy na takie gorące, maliny. Na maliny układamy pianę i od razu wstawiamy ciasto znów do piekarnika na ok. 20-25 minut (ja wstawiłam do nagrzanego na 155 stopni - termoobieg i zmniejszyłam od razu temperaturę na 140 stopni - termoobieg). Ostatnie 5 minut pieczenia, znów podniosłam temperaturę do 155 stopni. To jest moje ulubione ciasto. Co roku nie mogę doczekac się sezonu malinowego, aby wreszcie móc je sobie robic. [ATTACH=full]43297[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ulubione z malinami
Top
Bottom