Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Uszka pieczone qd*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1491664" data-attributes="member: 692"><p><strong>Farsz</strong></p><p>Trzy – cztery garście garście suszonych grzybów</p><p>1 średnia cebula</p><p>1 łyżka masła</p><p>2 jajka</p><p>sól, pieprz</p><p>opcjonalnie: suszony lubczyk lub mielona kozieradka, sos sojowy</p><p></p><p>Grzyby namoczyć na noc. Dnia następnego dorzucić jedną średnią cebulę i lekko posolić. Ugotować do miękkości i pozwolić wystygnąć. Grzyby odcedzić ( wywaru nie wylewać! u nas robi się z niego wigilijną grzybową) i drobno posiekać wraz z cebulą . Nieortodoksyjnie – przekręcić przez maszynkę do mięsa sitko nr 5; NIE używać malaksera, bo się paciaja zrobi! W garnuszku rozgrzać łyżkę masła, na to włożyć grzyby i lekko przesmażyć. Wbić 2 surowe jajka, posolić i szybko wymieszać, żeby jajko nie zbiło się w grudki. Zgasić gaz, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Można dodać lubczyku lub mielonej kozieradki i parę kropel sosu sojowego, do smaku. I zupełnie niespotykanie - szczyptę cukru. Gotowe.</p><p></p><p><strong>Ciasto</strong></p><p>500 g mąki pszennej typ 550 lub 500</p><p>125 g tłuszczu ( smalec lub tłuszcz roślinny typu planta, ceres, oma – nie masło i nie margaryna)</p><p>1 szklanka mleka</p><p>1 żółtko ( białko zachować do smarowania)</p><p>50 g drożdży świeżych ( lub 2 paczuszki drożdży instant)</p><p>1 łyżeczka soli z lekką górką</p><p>1 łyżeczka cukru</p><p>skórka otarta z &#189; cytryny ( lub zapach cytrynowy)</p><p></p><p>Pół szklanki mleka wymieszać z drożdżami i cukrem, posypać mąką i odstawić do spienienia ( przy drożdżach instant wsypać drożdże bezpośrednio do mąki).</p><p>Mąkę przesiekać z tłuszczem, solą i skórką z cytryny. Zrobić wulkan, wlać mleko i spienione drożdże, dodać żółtko i zamiesić ciasto. Wałkować cienko, wykrawać kwadraty 4x4 cm, nadziewać grzybowym farszem i formować uszka. Smarować lekko roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze 200 stopni 15-20 min bez termoobiegu.</p><p></p><p>[ATTACH=full]86849[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1491664, member: 692"] [B]Farsz[/B] Trzy – cztery garście garście suszonych grzybów 1 średnia cebula 1 łyżka masła 2 jajka sól, pieprz opcjonalnie: suszony lubczyk lub mielona kozieradka, sos sojowy Grzyby namoczyć na noc. Dnia następnego dorzucić jedną średnią cebulę i lekko posolić. Ugotować do miękkości i pozwolić wystygnąć. Grzyby odcedzić ( wywaru nie wylewać! u nas robi się z niego wigilijną grzybową) i drobno posiekać wraz z cebulą . Nieortodoksyjnie – przekręcić przez maszynkę do mięsa sitko nr 5; NIE używać malaksera, bo się paciaja zrobi! W garnuszku rozgrzać łyżkę masła, na to włożyć grzyby i lekko przesmażyć. Wbić 2 surowe jajka, posolić i szybko wymieszać, żeby jajko nie zbiło się w grudki. Zgasić gaz, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Można dodać lubczyku lub mielonej kozieradki i parę kropel sosu sojowego, do smaku. I zupełnie niespotykanie - szczyptę cukru. Gotowe. [B]Ciasto[/B] 500 g mąki pszennej typ 550 lub 500 125 g tłuszczu ( smalec lub tłuszcz roślinny typu planta, ceres, oma – nie masło i nie margaryna) 1 szklanka mleka 1 żółtko ( białko zachować do smarowania) 50 g drożdży świeżych ( lub 2 paczuszki drożdży instant) 1 łyżeczka soli z lekką górką 1 łyżeczka cukru skórka otarta z ½ cytryny ( lub zapach cytrynowy) Pół szklanki mleka wymieszać z drożdżami i cukrem, posypać mąką i odstawić do spienienia ( przy drożdżach instant wsypać drożdże bezpośrednio do mąki). Mąkę przesiekać z tłuszczem, solą i skórką z cytryny. Zrobić wulkan, wlać mleko i spienione drożdże, dodać żółtko i zamiesić ciasto. Wałkować cienko, wykrawać kwadraty 4x4 cm, nadziewać grzybowym farszem i formować uszka. Smarować lekko roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze 200 stopni 15-20 min bez termoobiegu. [ATTACH=full]86849[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Uszka pieczone qd*
Top
Bottom