- Paź 21, 2011
- 11,435
- 0
- 0
Wariacja własna na temat znanego hinduskiego dania korma
kostka tofu (200 gram)
4 marchewki
4 ziemniaki
1/2 selera
zielona cebulka
2 ząbki czosnku
3 - 4 czubate łyżki masła orzechowego
100 g wiórków kokosowych i litr wody lub ok. litr mleka kokosowego
oliwa lub olej
przyprawy: liść laurowy, gałka muszkatołowa, kolendra, kardamon, kmin rzymski lub kminek, cynamon, goździk, biały pieprz, sól
płatki migdałów
Kostkę tofu przekroić wzdłuż na dwie płaskie połowy, każdą połowę na dwa kwadraty, każdy kwadrat na 4 trójkąty. Włożyć między kilka arkuszy ręczników kuchennych lub pomiędzy czyste szmatki, przygnieść czymś płaskim i obciążyć.
Wiórki kokosowe zalać litrem wrzątku, odstawić na 15 minut, po czym zmiksować żyrafą, odcisnąć mleko. Można spróbować użyć mleka kupnego, ale jest zdaje się gęściejsze, więc będzie trzeba dostosować ilość na żywca, bo ja nigdy nie robiłam z kupnym
Marchewkę skroić na mandolinie, ziemniaki i seler w kostkę. Rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić marchew i seler. Lekko podsmażyć ze zmielonymi wcześniej przyprawami (łącznie ok. 1 - 2 łyżeczek). Dodać posiekany czosnek i rozpuścić masło orzechowe.
Dodać oprószone solą ziemniaki, zalać ok 0,7 litra mleka kokosowego (lub więcej jeśli jest kupne) i gotować do miękkości ziemniaków i jeszcze trochę - aby sos się zagęścił.
W tym czasie podsmażyć odciśnięte tofu na głębokim tłuszczu, przyprawiając solą i odrobiną zmielonych przypraw, po czym dodać do warzyw. Pod koniec gotowania dodać posiekaną zieloną cebulkę.
Podawać obsypane płatkami migdałów.

kostka tofu (200 gram)
4 marchewki
4 ziemniaki
1/2 selera
zielona cebulka
2 ząbki czosnku
3 - 4 czubate łyżki masła orzechowego
100 g wiórków kokosowych i litr wody lub ok. litr mleka kokosowego
oliwa lub olej
przyprawy: liść laurowy, gałka muszkatołowa, kolendra, kardamon, kmin rzymski lub kminek, cynamon, goździk, biały pieprz, sól
płatki migdałów
Kostkę tofu przekroić wzdłuż na dwie płaskie połowy, każdą połowę na dwa kwadraty, każdy kwadrat na 4 trójkąty. Włożyć między kilka arkuszy ręczników kuchennych lub pomiędzy czyste szmatki, przygnieść czymś płaskim i obciążyć.
Wiórki kokosowe zalać litrem wrzątku, odstawić na 15 minut, po czym zmiksować żyrafą, odcisnąć mleko. Można spróbować użyć mleka kupnego, ale jest zdaje się gęściejsze, więc będzie trzeba dostosować ilość na żywca, bo ja nigdy nie robiłam z kupnym

Marchewkę skroić na mandolinie, ziemniaki i seler w kostkę. Rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić marchew i seler. Lekko podsmażyć ze zmielonymi wcześniej przyprawami (łącznie ok. 1 - 2 łyżeczek). Dodać posiekany czosnek i rozpuścić masło orzechowe.
Dodać oprószone solą ziemniaki, zalać ok 0,7 litra mleka kokosowego (lub więcej jeśli jest kupne) i gotować do miękkości ziemniaków i jeszcze trochę - aby sos się zagęścił.
W tym czasie podsmażyć odciśnięte tofu na głębokim tłuszczu, przyprawiając solą i odrobiną zmielonych przypraw, po czym dodać do warzyw. Pod koniec gotowania dodać posiekaną zieloną cebulkę.
Podawać obsypane płatkami migdałów.

Ostatnią edycję dokonał moderator: