Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Vegeburger
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 858175" data-attributes="member: 2721"><p>Wszystko zaczęło się od <a href="http://passionfruit.blox.pl/2009/05/Falafel.html" target="_blank">Falafela</a>, którego przygotowałam [/size]<span style="font-size: 26px">z okazji <a href="http://eksperymentalnie.blogspot.com/2009/04/skromne-zaproszenie.html" target="_blank">Tygodnia z Ciecierzycą</a> zorganizowanego przez Agę-aa z blogu <a href="http://eksperymentalnie.blogspot.com/" target="_blank">Eksperymentalnie</a>, i który mnie po prostu zachwycił. Skoro w krajach arabskich używa się go zamiast mięsa, podając w chlebku pita, to dlaczego nie zrobić z niego hamburgera? W efekcie uzyskałam pysznego, aromatycznego i co ważne - pożywnego burgera, w pełni mogącego zastąpić wersję mięsną.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">[ATTACH=full]41886[/ATTACH]</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span><span style="font-size: 26px">1 puszka ciecierzycy ( 400 g)</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 nieduża cebula</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 ząbek czosnku</span></p><p><span style="font-size: 26px">1-2 łyżki natki pietruszki</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/3 łyżeczki sody oczyszczonej</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/3 łyżeczki kuminu</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/3 łyżeczki curry</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 łyżeczki kolendry</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 łyżeczki soli</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/3 łyżeczki cynamonu</span></p><p><span style="font-size: 26px">szczypta pieprzu cayenne</span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">6-8 łyżek mąki</span></p><p><span style="font-size: 26px">olej do smażenia</span></p><p><span style="font-size: 26px">ew. sezam</span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">Ciecierzycę odsączyć z zalewy.</span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">Wszystkie składniki utrzeć w blenderze. Dodać mąkę i wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować w dłoniach nieduże, okragłe placuszki - burgery, grubości ok.1 cm.</span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">Burgery smażyć na goracym oleju na złoty kolor. Odsączać na papierowym ręczniku.</span></p><p></p><p>Podawać w bułce, z keczupem, majonezem ( lub innym ulubionym sosem), ze świeżymi warzywami jak sałata lodowa, pomidor i ogórek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 858175, member: 2721"] Wszystko zaczęło się od [URL="http://passionfruit.blox.pl/2009/05/Falafel.html"]Falafela[/URL], którego przygotowałam [/size][SIZE=10]z okazji [URL="http://eksperymentalnie.blogspot.com/2009/04/skromne-zaproszenie.html"]Tygodnia z Ciecierzycą[/URL] zorganizowanego przez Agę-aa z blogu [URL="http://eksperymentalnie.blogspot.com/"]Eksperymentalnie[/URL], i który mnie po prostu zachwycił. Skoro w krajach arabskich używa się go zamiast mięsa, podając w chlebku pita, to dlaczego nie zrobić z niego hamburgera? W efekcie uzyskałam pysznego, aromatycznego i co ważne - pożywnego burgera, w pełni mogącego zastąpić wersję mięsną. [ATTACH=full]41886[/ATTACH] [/SIZE][SIZE=10]1 puszka ciecierzycy ( 400 g)[/SIZE] [SIZE=10]1 nieduża cebula[/SIZE] [SIZE=10]1 ząbek czosnku[/SIZE] [SIZE=10]1-2 łyżki natki pietruszki[/SIZE] [SIZE=10]1/3 łyżeczki sody oczyszczonej[/SIZE] [SIZE=10]1/3 łyżeczki kuminu[/SIZE] [SIZE=10]1/3 łyżeczki curry[/SIZE] [SIZE=10]1/2 łyżeczki kolendry[/SIZE] [SIZE=10]1/2 łyżeczki soli[/SIZE] [SIZE=10]1/3 łyżeczki cynamonu[/SIZE] [SIZE=10]szczypta pieprzu cayenne[/SIZE] [SIZE=10]6-8 łyżek mąki[/SIZE] [SIZE=10]olej do smażenia[/SIZE] [SIZE=10]ew. sezam[/SIZE] [SIZE=10]Ciecierzycę odsączyć z zalewy.[/SIZE] [SIZE=10]Wszystkie składniki utrzeć w blenderze. Dodać mąkę i wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować w dłoniach nieduże, okragłe placuszki - burgery, grubości ok.1 cm.[/SIZE] [SIZE=10]Burgery smażyć na goracym oleju na złoty kolor. Odsączać na papierowym ręczniku.[/SIZE] Podawać w bułce, z keczupem, majonezem ( lub innym ulubionym sosem), ze świeżymi warzywami jak sałata lodowa, pomidor i ogórek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Vegeburger
Top
Bottom