- Paź 21, 2011
- 11,435
- 0
- 0
1,5 szkl. suchej ciecierzycy
3 łyżki oliwy
łyżka czosnku granulowanego
2 łyżki cebulki smażonej lub suszonej
łyżka oregano
łyżeczka cząbru
łyżeczka tymianku
trochę ostrej papryczki
2 łyżeczki soli
1 szkl. suszonych grzybów
1,5 - 2 szkl. bulionu
cebulka
3 - 4 łyżki mąki
3/4 szkl. mielonych orzechów lub słonecznika
ew. 1 - 2 łyżki oliwy
Ciecierzycę ugotować, odcedzić i odparować. Wymieszać w oliwie z rozdrobnionymi przyprawami i ułożyć pojedynczą warstwą na blasze przykrytej pergaminem. Piec na rumiano. Ja piekłam w 200 st., ok. 20 minut. Odstawić do przestudzenia.
Suszone grzyby zalać gorącym bulionem warzywnym, trzymać pod przykryciem lub podgotować, aż zmiękną, pokroić drobno. Cebulkę drobno pokroić i zrumienić (ja użyłam kupnej cebulki smażonej).
Ciecierzycę zblendować, dodając bulion z grzybów. Wmieszać mąkę i zmielone orzechy albo słonecznik. Masa powinna być miękka, puszysta, lekko krucha, powinna odchodzić od boków miski. Do wyrobionej masy dodać grzyby i cebulkę.
Formować kotlety delikatnie, masa może się leciutko kruszyć (ale raczej pękać niz odpadać). Oczywiście jeśli kruszy się za mocno i uniemożliwia formowanie, lub kotlety "nie trzymają się kupy", trzeba dodać oliwy lub wody/bulionu, ew. także nieco więcej mąki.
Kłaść na natłuszczony pergamin (może być ten po pieczeniu ciecierzycy) i piec z obu stron.
* Po wyciągnięciu z pieca, kotlety jeszcze nieco stężeją. Uprzednie podpieczenie ciecierzycy wg. mnie zmienia konsystencję kotletów, są mniej miękkie - trochę bardziej suche i kruche, ale dzięki temu nie "mażą się", są świetne do bułki.
3 łyżki oliwy
łyżka czosnku granulowanego
2 łyżki cebulki smażonej lub suszonej
łyżka oregano
łyżeczka cząbru
łyżeczka tymianku
trochę ostrej papryczki
2 łyżeczki soli
1 szkl. suszonych grzybów
1,5 - 2 szkl. bulionu
cebulka
3 - 4 łyżki mąki
3/4 szkl. mielonych orzechów lub słonecznika
ew. 1 - 2 łyżki oliwy
Ciecierzycę ugotować, odcedzić i odparować. Wymieszać w oliwie z rozdrobnionymi przyprawami i ułożyć pojedynczą warstwą na blasze przykrytej pergaminem. Piec na rumiano. Ja piekłam w 200 st., ok. 20 minut. Odstawić do przestudzenia.
Suszone grzyby zalać gorącym bulionem warzywnym, trzymać pod przykryciem lub podgotować, aż zmiękną, pokroić drobno. Cebulkę drobno pokroić i zrumienić (ja użyłam kupnej cebulki smażonej).
Ciecierzycę zblendować, dodając bulion z grzybów. Wmieszać mąkę i zmielone orzechy albo słonecznik. Masa powinna być miękka, puszysta, lekko krucha, powinna odchodzić od boków miski. Do wyrobionej masy dodać grzyby i cebulkę.
Formować kotlety delikatnie, masa może się leciutko kruszyć (ale raczej pękać niz odpadać). Oczywiście jeśli kruszy się za mocno i uniemożliwia formowanie, lub kotlety "nie trzymają się kupy", trzeba dodać oliwy lub wody/bulionu, ew. także nieco więcej mąki.
Kłaść na natłuszczony pergamin (może być ten po pieczeniu ciecierzycy) i piec z obu stron.
* Po wyciągnięciu z pieca, kotlety jeszcze nieco stężeją. Uprzednie podpieczenie ciecierzycy wg. mnie zmienia konsystencję kotletów, są mniej miękkie - trochę bardziej suche i kruche, ale dzięki temu nie "mażą się", są świetne do bułki.
Ostatnią edycję dokonał moderator: