Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Vegeburgery z pieczonej ciecierzycy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="poserbaby" data-source="post: 1584269" data-attributes="member: 34982"><p>1,5 szkl. suchej ciecierzycy</p><p>3 łyżki oliwy</p><p>łyżka czosnku granulowanego</p><p>2 łyżki cebulki smażonej lub suszonej</p><p>łyżka oregano</p><p>łyżeczka cząbru</p><p>łyżeczka tymianku</p><p>trochę ostrej papryczki</p><p>2 łyżeczki soli</p><p></p><p></p><p>1 szkl. suszonych grzybów</p><p>1,5 - 2 szkl. bulionu</p><p>cebulka</p><p>3 - 4 łyżki mąki</p><p>3/4 szkl. mielonych orzechów lub słonecznika</p><p>ew. 1 - 2 łyżki oliwy</p><p></p><p></p><p>Ciecierzycę ugotować, odcedzić i odparować. Wymieszać w oliwie z rozdrobnionymi przyprawami i ułożyć pojedynczą warstwą na blasze przykrytej pergaminem. Piec na rumiano. Ja piekłam w 200 st., ok. 20 minut. Odstawić do przestudzenia.</p><p></p><p>Suszone grzyby zalać gorącym bulionem warzywnym, trzymać pod przykryciem lub podgotować, aż zmiękną, pokroić drobno. Cebulkę drobno pokroić i zrumienić (ja użyłam kupnej cebulki smażonej).</p><p></p><p>Ciecierzycę zblendować, dodając bulion z grzybów. Wmieszać mąkę i zmielone orzechy albo słonecznik. Masa powinna być miękka, puszysta, lekko krucha, powinna odchodzić od boków miski. Do wyrobionej masy dodać grzyby i cebulkę.</p><p></p><p>Formować kotlety delikatnie, masa może się leciutko kruszyć (ale raczej pękać niz odpadać). Oczywiście jeśli kruszy się za mocno i uniemożliwia formowanie, lub kotlety &quot;nie trzymają się kupy&quot;, trzeba dodać oliwy lub wody/bulionu, ew. także nieco więcej mąki.</p><p></p><p>Kłaść na natłuszczony pergamin (może być ten po pieczeniu ciecierzycy) i piec z obu stron.</p><p></p><p>* Po wyciągnięciu z pieca, kotlety jeszcze nieco stężeją. Uprzednie podpieczenie ciecierzycy wg. mnie zmienia konsystencję kotletów, są mniej miękkie - trochę bardziej suche i kruche, ale dzięki temu nie &quot;mażą się&quot;, są świetne do bułki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="poserbaby, post: 1584269, member: 34982"] 1,5 szkl. suchej ciecierzycy 3 łyżki oliwy łyżka czosnku granulowanego 2 łyżki cebulki smażonej lub suszonej łyżka oregano łyżeczka cząbru łyżeczka tymianku trochę ostrej papryczki 2 łyżeczki soli 1 szkl. suszonych grzybów 1,5 - 2 szkl. bulionu cebulka 3 - 4 łyżki mąki 3/4 szkl. mielonych orzechów lub słonecznika ew. 1 - 2 łyżki oliwy Ciecierzycę ugotować, odcedzić i odparować. Wymieszać w oliwie z rozdrobnionymi przyprawami i ułożyć pojedynczą warstwą na blasze przykrytej pergaminem. Piec na rumiano. Ja piekłam w 200 st., ok. 20 minut. Odstawić do przestudzenia. Suszone grzyby zalać gorącym bulionem warzywnym, trzymać pod przykryciem lub podgotować, aż zmiękną, pokroić drobno. Cebulkę drobno pokroić i zrumienić (ja użyłam kupnej cebulki smażonej). Ciecierzycę zblendować, dodając bulion z grzybów. Wmieszać mąkę i zmielone orzechy albo słonecznik. Masa powinna być miękka, puszysta, lekko krucha, powinna odchodzić od boków miski. Do wyrobionej masy dodać grzyby i cebulkę. Formować kotlety delikatnie, masa może się leciutko kruszyć (ale raczej pękać niz odpadać). Oczywiście jeśli kruszy się za mocno i uniemożliwia formowanie, lub kotlety "nie trzymają się kupy", trzeba dodać oliwy lub wody/bulionu, ew. także nieco więcej mąki. Kłaść na natłuszczony pergamin (może być ten po pieczeniu ciecierzycy) i piec z obu stron. * Po wyciągnięciu z pieca, kotlety jeszcze nieco stężeją. Uprzednie podpieczenie ciecierzycy wg. mnie zmienia konsystencję kotletów, są mniej miękkie - trochę bardziej suche i kruche, ale dzięki temu nie "mażą się", są świetne do bułki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Vegeburgery z pieczonej ciecierzycy
Bottom