Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Victoria Sponge
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1527924" data-attributes="member: 1142"><p>Bardzo u nas popularne ciasto, do popoludniowej kawy wrecz idealne. Bardzo proste w przygotowaniu i ile domow tyle sposobow na ozdabianie, okraszanie etc.</p><p></p><p>Podstawa sa dwa pieczone jednoczesnie blaty z ciasta ucieranego, bardzo lekkie i puszyste. Sklada je sie jak kanapke, z warstwa dzemu i kremu lub bitej smietany, kremu cukierniczego, ganache. Okazjonalnie dekoruje sie rowniez wierzch.</p><p></p><p>Skladniki i proporcje na ciasto latwo zapamietac gdyz sa to te same ilosci masla, cukru, jajek i maki ze spulchniaczami. Ciasto piecze sie w jednakowych tzw. sandwich tins - plaskich, okraglych formach z rantem. Blaty sa delikatnie wypukle na srodku i sklada je sie bez przycinania/wyrownywania.</p><p></p><p>Na dwie blaszki o srednicy 20cm, wysmarowanych maslem i wysypanych bulka tarta lub wylozonych papierem do pieczenia.</p><p></p><p>Piec rozgrzewam do 180C.</p><p></p><p><strong>175g miekkiego masla</strong></p><p><strong>175g drobnego cukru</strong></p><p><strong>3 duze jajka</strong></p><p><strong>175g maki ze spulchniaczami</strong></p><p></p><p>Do miski wkladam maslo, ubijam je chwilke mikserem, dodaje cukier i miksuje az powstanie puszysta i jasna masa. Wtedy zaczynam dodawac po jednym jajku, ubijajac za kazdym razem ok. 1 minuty na wysokich obrotach. Zmniejszam obroty do min. i stopniowo dodaje przesiana make. Mozna dodac odrobine ekstraktu z wanilii lub innego. Masa ma byc nadal puszyta i lekka. Wykladam po 350g takiej masy do przygotowanych foremek, wyrownuje wierzch nozem cukierniczym i wkladam do pieca. Dwie na raz. Pieke 20 min. Upieczone ciasto jest sztywne w dotyku. Wyjmuje z pieca i foremek, studze na kratce.</p><p></p><p>Gdy blaty stygna, przygotowuje nadzienie.</p><p></p><p>Na przyklad takie jak dzis:</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1527924, member: 1142"] Bardzo u nas popularne ciasto, do popoludniowej kawy wrecz idealne. Bardzo proste w przygotowaniu i ile domow tyle sposobow na ozdabianie, okraszanie etc. Podstawa sa dwa pieczone jednoczesnie blaty z ciasta ucieranego, bardzo lekkie i puszyste. Sklada je sie jak kanapke, z warstwa dzemu i kremu lub bitej smietany, kremu cukierniczego, ganache. Okazjonalnie dekoruje sie rowniez wierzch. Skladniki i proporcje na ciasto latwo zapamietac gdyz sa to te same ilosci masla, cukru, jajek i maki ze spulchniaczami. Ciasto piecze sie w jednakowych tzw. sandwich tins - plaskich, okraglych formach z rantem. Blaty sa delikatnie wypukle na srodku i sklada je sie bez przycinania/wyrownywania. Na dwie blaszki o srednicy 20cm, wysmarowanych maslem i wysypanych bulka tarta lub wylozonych papierem do pieczenia. Piec rozgrzewam do 180C. [B]175g miekkiego masla 175g drobnego cukru 3 duze jajka 175g maki ze spulchniaczami[/B] Do miski wkladam maslo, ubijam je chwilke mikserem, dodaje cukier i miksuje az powstanie puszysta i jasna masa. Wtedy zaczynam dodawac po jednym jajku, ubijajac za kazdym razem ok. 1 minuty na wysokich obrotach. Zmniejszam obroty do min. i stopniowo dodaje przesiana make. Mozna dodac odrobine ekstraktu z wanilii lub innego. Masa ma byc nadal puszyta i lekka. Wykladam po 350g takiej masy do przygotowanych foremek, wyrownuje wierzch nozem cukierniczym i wkladam do pieca. Dwie na raz. Pieke 20 min. Upieczone ciasto jest sztywne w dotyku. Wyjmuje z pieca i foremek, studze na kratce. Gdy blaty stygna, przygotowuje nadzienie. Na przyklad takie jak dzis: [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Victoria Sponge
Top
Bottom