Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Vitello tonnato
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 64518" data-attributes="member: 49"><p><strong>Vitello tonnato</strong></p><p></p><p>1 łodyga selera, naciowego,</p><p>1 marchewka,</p><p>1 cebula.</p><p>1 listek laurowy,</p><p>700 g frykanda cielęcego,</p><p>150 g tuńczyka w sosie własnym,</p><p>3 sardele,</p><p>2 cytryny,</p><p>2 żółtka,</p><p>3 łyżki kaparów,</p><p>200 ml oliwy z oliwek,</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Warzywa oczyścić, umyć i pokroić w dużą kostkę. Wraz z mięsem i listkiem laurowym przełożyć do garnka, zalać osoloną wodą. Całoś doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na wolnym ogniu ok. 60 minut Mięso pozostawić w wywarze do wystudzenia. Tuńczyka osączyć z zalewy. Sardele posiekać i zmiksować wraz z tuńczykiem, żółtkami, 2 łyżkami kaparów i sokiem z 1/2 cytryny. Do masy dodać oliwę, kilka łyżek bulionu i mieszać, aż powstanie gładki sos. Doprawić solą i pieprzem. Pozostałe cytryny i mięso pokroić w plastry, ułożyć na półmisku i polać sosem. Półmisek przykryć i wstawić do lodówki na ok. 2-3 godziny. Przed podaniem potrawę udekorować pozostałymi kaparami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 64518, member: 49"] [B]Vitello tonnato[/B] 1 łodyga selera, naciowego, 1 marchewka, 1 cebula. 1 listek laurowy, 700 g frykanda cielęcego, 150 g tuńczyka w sosie własnym, 3 sardele, 2 cytryny, 2 żółtka, 3 łyżki kaparów, 200 ml oliwy z oliwek, sól, pieprz Warzywa oczyścić, umyć i pokroić w dużą kostkę. Wraz z mięsem i listkiem laurowym przełożyć do garnka, zalać osoloną wodą. Całoś doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na wolnym ogniu ok. 60 minut Mięso pozostawić w wywarze do wystudzenia. Tuńczyka osączyć z zalewy. Sardele posiekać i zmiksować wraz z tuńczykiem, żółtkami, 2 łyżkami kaparów i sokiem z 1/2 cytryny. Do masy dodać oliwę, kilka łyżek bulionu i mieszać, aż powstanie gładki sos. Doprawić solą i pieprzem. Pozostałe cytryny i mięso pokroić w plastry, ułożyć na półmisku i polać sosem. Półmisek przykryć i wstawić do lodówki na ok. 2-3 godziny. Przed podaniem potrawę udekorować pozostałymi kaparami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Vitello tonnato
Top
Bottom