- Sie 19, 2007
- 16,197
- 1
- 0
Często je robię , albo w wersji waniliowej albo w wersji kakaowej chociaż rzadko - wolimy waniliowe. Przepis znam na pamięć:
1 paczka suchych wafli
1 margaryna Kasia
2 jajka całe, jesli są bardzo malutkie, to 3
1 szkl cukru pudru
1 cukier waniliowy mały
1,5 szkl mleka w proszku
2 łyżki spirytusu albo innego mocnego alkoholu
ewentualnie 2 łyżki kakao
Margarynę rozpuścić. W czasie gdy margaryna stygnie, ubic całe jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodac mleko w proszku, ubijać, dodac lekko ciepłą ale nie gorącą margarynę, ubić. Dodac alkohol, ubić. Cała ta operacja trwa najwyżej 5 minut.
Jesli chcemy żeby wafelki były kakaowe, dodajemy kakao przed margaryną.
Wafelki smarować kremem - powinno byc po 5 łyżek na 1 wafel i kolejno składać, ostatmniego nie trzeba smarować.
Zawinąć w tę folię w której były suche wafle, przycisnąć czyms ciężkim i do lodówki lub na balkon co najmniej na 1 godzinkę.
Pyszne są, a to taki stary przepis!
1 paczka suchych wafli
1 margaryna Kasia
2 jajka całe, jesli są bardzo malutkie, to 3
1 szkl cukru pudru
1 cukier waniliowy mały
1,5 szkl mleka w proszku
2 łyżki spirytusu albo innego mocnego alkoholu
ewentualnie 2 łyżki kakao
Margarynę rozpuścić. W czasie gdy margaryna stygnie, ubic całe jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodac mleko w proszku, ubijać, dodac lekko ciepłą ale nie gorącą margarynę, ubić. Dodac alkohol, ubić. Cała ta operacja trwa najwyżej 5 minut.
Jesli chcemy żeby wafelki były kakaowe, dodajemy kakao przed margaryną.
Wafelki smarować kremem - powinno byc po 5 łyżek na 1 wafel i kolejno składać, ostatmniego nie trzeba smarować.
Zawinąć w tę folię w której były suche wafle, przycisnąć czyms ciężkim i do lodówki lub na balkon co najmniej na 1 godzinkę.
Pyszne są, a to taki stary przepis!
Ostatnią edycję dokonał moderator: