- Cze 24, 2005
- 16,727
- 601
- 113
Pierogowe ciasto na zakwasie?O tak !Te ciasto na pierogi jest wyjątkowe ,mięciutkie ,super się wałkuje ,wspaniale współgra z farszem
Przepis znalazła i przetłumaczyła Joanna
A przepis jest od Ayn
http://aynmark.blogspot.com/2007/01/blog-post_14.html
tu cytuję tłumaczenie Joanny,,
Wareniki:
Ciasto:
1 szklanka pszennego zakwasu
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki mąki
Wymieszać zakwas z jogurtem i jajkiem. Dodać sól i cukier. Partiami dodawać mąkę i zagnieść na lśniące, elastyczne i gładkie ciasto. Wyrabiać około 5 minut.
Przykryć folią i odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej.
Nadzienie:
800 g ziemniaków ( ugotowanych, ugniecionych na puree i ostudzonych)
1 cebula ( posiekana i podsmażona)
250 g miękkiego twarogu
Wymieszać składniki nadzienia, doprawić do smaku.
Wałkować cienko ciasto, formować nieduże pierożki. Gotować w posolonym wrzątku. Podawać z podsmażoną cebulą lub z masłem i śmietaną."
-ja robiłam dokładnie wg przepisu te pierogi
-wykorzystałam też ciasto do pierogów z farszem gryczanym z twarogiem

Przepis znalazła i przetłumaczyła Joanna


A przepis jest od Ayn
http://aynmark.blogspot.com/2007/01/blog-post_14.html
tu cytuję tłumaczenie Joanny,,
Wareniki:
Ciasto:
1 szklanka pszennego zakwasu
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki mąki
Wymieszać zakwas z jogurtem i jajkiem. Dodać sól i cukier. Partiami dodawać mąkę i zagnieść na lśniące, elastyczne i gładkie ciasto. Wyrabiać około 5 minut.
Przykryć folią i odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej.
Nadzienie:
800 g ziemniaków ( ugotowanych, ugniecionych na puree i ostudzonych)
1 cebula ( posiekana i podsmażona)
250 g miękkiego twarogu
Wymieszać składniki nadzienia, doprawić do smaku.
Wałkować cienko ciasto, formować nieduże pierożki. Gotować w posolonym wrzątku. Podawać z podsmażoną cebulą lub z masłem i śmietaną."
-ja robiłam dokładnie wg przepisu te pierogi
-wykorzystałam też ciasto do pierogów z farszem gryczanym z twarogiem

