Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Wariacja na temat mlecznego AgusiH
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="frigg" data-source="post: 440022" data-attributes="member: 1559"><p><strong>Wariacja na temat mlecznego AgusiH.</strong></p><p>Zamieszać w misce </p><p>2 duże łyżki zakwasu żywotnego – odżywionego i bąbelkującego</p><p>około szklanki maki żytniej </p><p>wody ile się wkręci </p><p>zamieszać i niech urośnie lekko chociaż </p><p>dodać </p><p>40 dag mąki pszennej</p><p>2 szklanki mąki żytniej </p><p>2 łyżeczki soli rozmieszane w 2 szlankach, letniej wody i trochę mleka acidofilnego</p><p>troszkę drożdży suszonych (pół łyżeczki dla świętego spokoju)</p><p>wyrobić starannie </p><p>dodać masło rozpuszczone – około 2łyżki </p><p>niech przez 30 minut podrośnie choćby leciutko.</p><p>Naoliwionymi rękoma przenieść ciasto do przygotowanego garnka glinianego </p><p>Rośnie parę godzin (5 -6).</p><p>Gdy wyraźnie się podniesie 230 st. do osiągnięcia temperatury + 10 minut 220 st. i jeszcze 35 min. w odkrytym.</p><p> </p><p> </p><p>[ATTACH=full]5489[/ATTACH][ATTACH=full]5490[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="frigg, post: 440022, member: 1559"] [B]Wariacja na temat mlecznego AgusiH.[/B] Zamieszać w misce 2 duże łyżki zakwasu żywotnego – odżywionego i bąbelkującego około szklanki maki żytniej wody ile się wkręci zamieszać i niech urośnie lekko chociaż dodać 40 dag mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej 2 łyżeczki soli rozmieszane w 2 szlankach, letniej wody i trochę mleka acidofilnego troszkę drożdży suszonych (pół łyżeczki dla świętego spokoju) wyrobić starannie dodać masło rozpuszczone – około 2łyżki niech przez 30 minut podrośnie choćby leciutko. Naoliwionymi rękoma przenieść ciasto do przygotowanego garnka glinianego Rośnie parę godzin (5 -6). Gdy wyraźnie się podniesie 230 st. do osiągnięcia temperatury + 10 minut 220 st. i jeszcze 35 min. w odkrytym. [ATTACH=full]5489[/ATTACH][ATTACH=full]5490[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Wariacja na temat mlecznego AgusiH
Top
Bottom