WARIACJE NA TEMAT PIJAKA
oto moja wariacja na temat pijaka ale wyszedł super -polecam
CIASTO
6 jaj , 1i1/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek oleju
3 łyżki wody
2 łyżki suchego maku
białka ubić na sztywno , dodać żółtka ubijając dodać olej i wodę na koniec dodać proszek i delikatnie mieszając mąkę i mak ,masę wyłożyć na blachę piec ok. 30-40 min w temp. 180 stopni
ponadto potrzebne będą
100 g rodzynek zalanych wódką i pozostawionych na noc aby namokły
3 paczki słodkich herbatników
250 ml wódki
150 g orzechów włoskich
KREM BUDYNIOWY
(ja poszedłem na łatwiznę
)
1 opakowanie kremu budyniowego klasycznego dr.oetker-a , ugotować budyń w 1/2 litra mleka, ostudzić, 1 paczkę miękkiej margaryny lub masła utrzeć na puszystą masę dodawać po trochu ostudzonego budyniu i ubić na puszysty krem, pod koniec dodać namoczone w wódce rodzynki i wymieszać łyżką.
POLEWA CZEKOLADOWA
1/2 kostki margaryny, 4-5 łyżki wody, 3/4 szklanki cukru i 4 łyżki kakao, wszystko razem wstawić na mały ogień i mieszając ogrzewać mieszając do uzyskania jednolitej polewy
WYKONANIE CIASTA
biszkopt (nasączyć wódką)– masa budyniowa z bakaliami – herbatniki ułożyć na masie nasączyć wódką tak aby zmiękły – polać polewą czekoladową – posypać gniecionymi orzechami odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny SMACZNEGO

oto moja wariacja na temat pijaka ale wyszedł super -polecam
CIASTO
6 jaj , 1i1/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek oleju
3 łyżki wody
2 łyżki suchego maku
białka ubić na sztywno , dodać żółtka ubijając dodać olej i wodę na koniec dodać proszek i delikatnie mieszając mąkę i mak ,masę wyłożyć na blachę piec ok. 30-40 min w temp. 180 stopni
ponadto potrzebne będą
100 g rodzynek zalanych wódką i pozostawionych na noc aby namokły
3 paczki słodkich herbatników
250 ml wódki
150 g orzechów włoskich
KREM BUDYNIOWY
(ja poszedłem na łatwiznę

1 opakowanie kremu budyniowego klasycznego dr.oetker-a , ugotować budyń w 1/2 litra mleka, ostudzić, 1 paczkę miękkiej margaryny lub masła utrzeć na puszystą masę dodawać po trochu ostudzonego budyniu i ubić na puszysty krem, pod koniec dodać namoczone w wódce rodzynki i wymieszać łyżką.
POLEWA CZEKOLADOWA
1/2 kostki margaryny, 4-5 łyżki wody, 3/4 szklanki cukru i 4 łyżki kakao, wszystko razem wstawić na mały ogień i mieszając ogrzewać mieszając do uzyskania jednolitej polewy
WYKONANIE CIASTA
biszkopt (nasączyć wódką)– masa budyniowa z bakaliami – herbatniki ułożyć na masie nasączyć wódką tak aby zmiękły – polać polewą czekoladową – posypać gniecionymi orzechami odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny SMACZNEGO

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: