Wariacje na temat wafla:
2 płaty wafla suchego
Farsz do wyboru:
50 dkg pieczarek - pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie wraz z 2 cebulami na złotawy kolor - doprawić do smaku.
50 dkg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków (dokładnie utłuczone, gorące)
1/4 szklanki oliwy
ser żółty typu gouda - starty
przyprawy: kucharek + pieprz czarny mielony
lub
60 dkg ugotowanych ziemniaków (dokładnie utłuczone, gorące)
40 dkg sera białego
6 cebul - pokrojone w kostkę i zrumienione na oliwie
1/2 szklanki oliwy
przyprawy: kucharek + pieprz czarny mielony
Do obtaczania mąka, jajo + oliwa do smażenia.
Robimy farsz.
Wszystkie składniki farszu wersji numer 2 mieszamy dokładnie na dobrze zwartą masę.
Tą masę dzielimy na dwie części i każdą część rozkładamy na waflu. Ważne jest by masa była ciepła - gorąca.
Po rozłożeniu na waflu równomiernie masy rolujemy wafla tj. na roladę.
Z drugim robimy to samo.
Ową waflową roladę kroimy po skosie w plastry o grubości 2 cm.
Każdy plaster na koniec obtaczamy w jaju i mące i podsmażamy na oliwie z obydwu stron.
Wersja wafla z farszem numer 1 wygląda tak:
Na wafla kładziemy gorące ziemniaczki.
Następnie układamy na nie pieczarki wraz z cebulką.
Wszystko posypujemy startym żółtym serem.
Zwijamy wafla tj. na roladę i kroimy po skosie na 2 cm. plastry.
Obtaczamy w jajku i mące.
Obsmażamy na oliwie z obydwu stron.
Źródło: Przepis ten mam od kolegi Jureczka
2 płaty wafla suchego
Farsz do wyboru:
50 dkg pieczarek - pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie wraz z 2 cebulami na złotawy kolor - doprawić do smaku.
50 dkg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków (dokładnie utłuczone, gorące)
1/4 szklanki oliwy
ser żółty typu gouda - starty
przyprawy: kucharek + pieprz czarny mielony
lub
60 dkg ugotowanych ziemniaków (dokładnie utłuczone, gorące)
40 dkg sera białego
6 cebul - pokrojone w kostkę i zrumienione na oliwie
1/2 szklanki oliwy
przyprawy: kucharek + pieprz czarny mielony
Do obtaczania mąka, jajo + oliwa do smażenia.
Robimy farsz.
Wszystkie składniki farszu wersji numer 2 mieszamy dokładnie na dobrze zwartą masę.
Tą masę dzielimy na dwie części i każdą część rozkładamy na waflu. Ważne jest by masa była ciepła - gorąca.
Po rozłożeniu na waflu równomiernie masy rolujemy wafla tj. na roladę.
Z drugim robimy to samo.
Ową waflową roladę kroimy po skosie w plastry o grubości 2 cm.
Każdy plaster na koniec obtaczamy w jaju i mące i podsmażamy na oliwie z obydwu stron.
Wersja wafla z farszem numer 1 wygląda tak:
Na wafla kładziemy gorące ziemniaczki.
Następnie układamy na nie pieczarki wraz z cebulką.
Wszystko posypujemy startym żółtym serem.
Zwijamy wafla tj. na roladę i kroimy po skosie na 2 cm. plastry.
Obtaczamy w jajku i mące.
Obsmażamy na oliwie z obydwu stron.
Źródło: Przepis ten mam od kolegi Jureczka

Ostatnią edycję dokonał moderator: