Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Warkocz cynamonowo - marcepanowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1481403" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Warkocz cynamonowo - marcepanowy</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu - <a href="http://kuchnialidla.pl/product/warkocz-cynamonowo-marcepanowy" target="_blank">http://kuchnialidla.pl/product/warkocz-cyn...owo-marcepanowy</a></p><p></p><p><strong> Składniki:</strong></p><p><strong>ciasto:</strong></p><p>300 g mąki pszennej </p><p>150 ml mleka 3,2% </p><p>22 g drożdży (dałam 20 g)</p><p>30 g cukru </p><p>40 g roztopionego masła </p><p>2 żółtka </p><p>1 opakowanie cukru waniliowego (dałam nasionka z połowy laski wanilii)</p><p>szczypta soli</p><p></p><p><strong>masa:</strong></p><p>200 g marcepanu </p><p>100 g zmielonych migdałów ze skórką </p><p>50 g cukru pudru </p><p>2 białka (rozmiar M) </p><p>1 łyżeczka cynamonu </p><p>20 ml rumu</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p><strong>Ciasto drożdżowe:</strong></p><p>Drożdże ucieramy z cukrem. Mleko podgrzewamy do temperatury około 40°C, następnie łączymy z utartymi drożdżami i cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy do miski. W mące robimy zagłębienie i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży i cukru. Robimy rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.</p><p>Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z resztą mąki, żółtkami, roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).</p><p><strong>Masa cynamonowo - marcepanowa</strong>:</p><p>Marcepan ucieramy z białkami, stopniowo dodając zmielone migdały i cukier puder. Masę dobrze wyrabiamy, na koniec dodajemy cynamon i rum.</p><p>Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę cynamonowo- marcepanową i równomiernie rozsmarowujemy.</p><p>Zwijamy, zaczynając od dłuższego boku. Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na trzy równe części.</p><p>Zaplatamy warkocz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warkocz smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałów. Ja smarowałam słodką śmietanką i posypałam cukrem perlistym. Odstawiamy na około 20-25 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut (ja piekłam 35).</p><p>Po upieczeniu jak na filmie posmarowałam płynnym miodem.</p><p></p><p>[ATTACH=full]86348[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]86349[/ATTACH]</p><p></p><p>Smaczne, puszyste ciasto, bardzo łatwe do zrobienia. Dobrze dobrane proporcje, nie musiałam dodawać ani grama mąki. Nawet się bałam, że jest zbyt spoiste, ale gotowy wypiek wyszedł puszysty i lekki.</p><p>Masa też ciekawa. Następnym razem zamiast cynamonu dam ucierane z cukrem płatki róży.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1481403, member: 1024"] [B]Warkocz cynamonowo - marcepanowy[/B] Źródło przepisu - [URL="http://kuchnialidla.pl/product/warkocz-cynamonowo-marcepanowy"]http://kuchnialidla.pl/product/warkocz-cyn...owo-marcepanowy[/URL] [B] Składniki:[/B] [B]ciasto:[/B] 300 g mąki pszennej 150 ml mleka 3,2% 22 g drożdży (dałam 20 g) 30 g cukru 40 g roztopionego masła 2 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego (dałam nasionka z połowy laski wanilii) szczypta soli [B]masa:[/B] 200 g marcepanu 100 g zmielonych migdałów ze skórką 50 g cukru pudru 2 białka (rozmiar M) 1 łyżeczka cynamonu 20 ml rumu [B]Wykonanie:[/B] [B]Ciasto drożdżowe:[/B] Drożdże ucieramy z cukrem. Mleko podgrzewamy do temperatury około 40°C, następnie łączymy z utartymi drożdżami i cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy do miski. W mące robimy zagłębienie i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży i cukru. Robimy rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut. Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z resztą mąki, żółtkami, roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość). [B]Masa cynamonowo - marcepanowa[/B]: Marcepan ucieramy z białkami, stopniowo dodając zmielone migdały i cukier puder. Masę dobrze wyrabiamy, na koniec dodajemy cynamon i rum. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę cynamonowo- marcepanową i równomiernie rozsmarowujemy. Zwijamy, zaczynając od dłuższego boku. Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na trzy równe części. Zaplatamy warkocz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warkocz smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałów. Ja smarowałam słodką śmietanką i posypałam cukrem perlistym. Odstawiamy na około 20-25 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut (ja piekłam 35). Po upieczeniu jak na filmie posmarowałam płynnym miodem. [ATTACH=full]86348[/ATTACH] [ATTACH=full]86349[/ATTACH] Smaczne, puszyste ciasto, bardzo łatwe do zrobienia. Dobrze dobrane proporcje, nie musiałam dodawać ani grama mąki. Nawet się bałam, że jest zbyt spoiste, ale gotowy wypiek wyszedł puszysty i lekki. Masa też ciekawa. Następnym razem zamiast cynamonu dam ucierane z cukrem płatki róży. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Warkocz cynamonowo - marcepanowy
Top
Bottom