- Gru 22, 2004
- 5,158
- 531
- 113
Warkocz z makiem i rodzynkami
zrodlo: www.der-Sauerteig.de
400g pszennego ciasta zakwaszonego (przygotowanego metoda 3-stopniowa z uzyciem mleka zamiast wody)
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka cukru
- zagniesc dodajac odrobine maki - utworzy sie miekki zaczyn. przykryc odstawic w cieplym miejscu na okolo 1 godzine.
Dodac do niego:
350g maki pszennej
100 ml letniego mleka
60 g cukru
40 g plynnego masla
skorke otarta z 1 cytryny
1 jajko
Wszystkie skladniki zagniesc, az utworzy swie gladkie ciasto odstajace od reki i miski a na powierzchni zaczna pojawiac sie pecherzyki powietrza. odstwic przykryte do wyrosniecia na ok 1,5 godziny.
Nastepnie wyjac, podzielic na 3 czesci, z kazdej uformowac walek. walki ciasta obtoczyc w 30-50g maku i garsci rodzynek. zaplesc ostroznie warkocz. Konce zlepic i podwinac. Ulozyc na blasze, posmarowac rozmaconym jajem i posypac brazowym cukrem.
Odstawic jeszcze raz do wyrosniecia na ok 40 minut.
Piec w temp 200 st C ok 40-45 minut do zbrazowienia.
zrodlo: www.der-Sauerteig.de
400g pszennego ciasta zakwaszonego (przygotowanego metoda 3-stopniowa z uzyciem mleka zamiast wody)
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka cukru
- zagniesc dodajac odrobine maki - utworzy sie miekki zaczyn. przykryc odstawic w cieplym miejscu na okolo 1 godzine.
Dodac do niego:
350g maki pszennej
100 ml letniego mleka
60 g cukru
40 g plynnego masla
skorke otarta z 1 cytryny
1 jajko
Wszystkie skladniki zagniesc, az utworzy swie gladkie ciasto odstajace od reki i miski a na powierzchni zaczna pojawiac sie pecherzyki powietrza. odstwic przykryte do wyrosniecia na ok 1,5 godziny.
Nastepnie wyjac, podzielic na 3 czesci, z kazdej uformowac walek. walki ciasta obtoczyc w 30-50g maku i garsci rodzynek. zaplesc ostroznie warkocz. Konce zlepic i podwinac. Ulozyc na blasze, posmarowac rozmaconym jajem i posypac brazowym cukrem.
Odstawic jeszcze raz do wyrosniecia na ok 40 minut.
Piec w temp 200 st C ok 40-45 minut do zbrazowienia.
Ostatnią edycję dokonał moderator: