Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Warkocz z makiem i rodzynkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 526180" data-attributes="member: 232"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Warkocz z makiem i rodzynkami </strong></span></p><p></p><p>zrodlo: www.der-Sauerteig.de</p><p></p><p>400g pszennego ciasta zakwaszonego (przygotowanego metoda 3-stopniowa z uzyciem mleka zamiast wody)</p><p>1 lyzeczka soli</p><p>1 lyzeczka cukru</p><p>- zagniesc dodajac odrobine maki - utworzy sie miekki zaczyn. przykryc odstawic w cieplym miejscu na okolo 1 godzine.</p><p>Dodac do niego:</p><p>350g maki pszennej</p><p>100 ml letniego mleka</p><p>60 g cukru</p><p>40 g plynnego masla</p><p>skorke otarta z 1 cytryny</p><p>1 jajko</p><p>Wszystkie skladniki zagniesc, az utworzy swie gladkie ciasto odstajace od reki i miski a na powierzchni zaczna pojawiac sie pecherzyki powietrza. odstwic przykryte do wyrosniecia na ok 1,5 godziny. </p><p>Nastepnie wyjac, podzielic na 3 czesci, z kazdej uformowac walek. walki ciasta obtoczyc w 30-50g maku i garsci rodzynek. zaplesc ostroznie warkocz. Konce zlepic i podwinac. Ulozyc na blasze, posmarowac rozmaconym jajem i posypac brazowym cukrem. </p><p>Odstawic jeszcze raz do wyrosniecia na ok 40 minut. </p><p></p><p>Piec w temp 200 st C ok 40-45 minut do zbrazowienia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 526180, member: 232"] [SIZE=14][B]Warkocz z makiem i rodzynkami [/B][/SIZE] zrodlo: www.der-Sauerteig.de 400g pszennego ciasta zakwaszonego (przygotowanego metoda 3-stopniowa z uzyciem mleka zamiast wody) 1 lyzeczka soli 1 lyzeczka cukru - zagniesc dodajac odrobine maki - utworzy sie miekki zaczyn. przykryc odstawic w cieplym miejscu na okolo 1 godzine. Dodac do niego: 350g maki pszennej 100 ml letniego mleka 60 g cukru 40 g plynnego masla skorke otarta z 1 cytryny 1 jajko Wszystkie skladniki zagniesc, az utworzy swie gladkie ciasto odstajace od reki i miski a na powierzchni zaczna pojawiac sie pecherzyki powietrza. odstwic przykryte do wyrosniecia na ok 1,5 godziny. Nastepnie wyjac, podzielic na 3 czesci, z kazdej uformowac walek. walki ciasta obtoczyc w 30-50g maku i garsci rodzynek. zaplesc ostroznie warkocz. Konce zlepic i podwinac. Ulozyc na blasze, posmarowac rozmaconym jajem i posypac brazowym cukrem. Odstawic jeszcze raz do wyrosniecia na ok 40 minut. Piec w temp 200 st C ok 40-45 minut do zbrazowienia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Warkocz z makiem i rodzynkami
Top
Bottom