Warkocz
CIASTO:
25 dag mąki pszennej
8 dag cukru
6 dag masła
1 jajko
0,5 szklanki mleka
2,5 dag drożdży (albo opakowanie suchych - 7 g)
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli;
do posmarowania ciasta: 1 żółtko;
do posypania ciasta: 1 cukier waniliowy zmieszany z łyżeczką zmielonych orzechów
NADZIENIE:
10 dag zmielonych orzechów
5 dag rodzynek
5 dag cukru
1/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
Mąkę przesiać. Z połowy lekko podgrzanego mleka, drożdży, 1 łyżki cukru oraz 3 łyżek mąki sporządzić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Składniki ciasta połączyć (mleko ciepłe, ale nie gorące, masło rozpuszczone, przestudzone) i wyrabiać drewnianą łyżką, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza. Ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wymieszać składniki nadzienia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części i, podsypując mąką, rozwałkować na prostokąty jednakowej wielkości. Prostokąty posmarować masą orzechową, zwinąć wałki i spleść z nich warkocz. Włożyć do podłużnej formy (duża keksowa) wyłożonej pergaminem i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać cukrem waniliowym z orzechami i wstawić do piekarnika. Piec 40-60 minut w piekamiku nagrzanym do temperatury 180°C. Sprawdzić patyczkiem.
Najlepszy na drugi dzień (jeśli dotrwa).
Fajnie będzie, jak powpisujecie inne dobre nadzienia do warkocza.
CIASTO:
25 dag mąki pszennej
8 dag cukru
6 dag masła
1 jajko
0,5 szklanki mleka
2,5 dag drożdży (albo opakowanie suchych - 7 g)
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli;
do posmarowania ciasta: 1 żółtko;
do posypania ciasta: 1 cukier waniliowy zmieszany z łyżeczką zmielonych orzechów
NADZIENIE:
10 dag zmielonych orzechów
5 dag rodzynek
5 dag cukru
1/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
Mąkę przesiać. Z połowy lekko podgrzanego mleka, drożdży, 1 łyżki cukru oraz 3 łyżek mąki sporządzić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Składniki ciasta połączyć (mleko ciepłe, ale nie gorące, masło rozpuszczone, przestudzone) i wyrabiać drewnianą łyżką, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza. Ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wymieszać składniki nadzienia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części i, podsypując mąką, rozwałkować na prostokąty jednakowej wielkości. Prostokąty posmarować masą orzechową, zwinąć wałki i spleść z nich warkocz. Włożyć do podłużnej formy (duża keksowa) wyłożonej pergaminem i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać cukrem waniliowym z orzechami i wstawić do piekarnika. Piec 40-60 minut w piekamiku nagrzanym do temperatury 180°C. Sprawdzić patyczkiem.
Najlepszy na drugi dzień (jeśli dotrwa).

Fajnie będzie, jak powpisujecie inne dobre nadzienia do warkocza.