Warkocz

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
2
0
Warkocz

CIASTO:
25 dag mąki pszennej
8 dag cukru
6 dag masła
1 jajko
0,5 szklanki mleka
2,5 dag drożdży (albo opakowanie suchych - 7 g)
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli;
do posmarowania ciasta: 1 żółtko;
do posypania ciasta: 1 cukier waniliowy zmieszany z łyżeczką zmielonych orzechów

NADZIENIE:
10 dag zmielonych orzechów
5 dag rodzynek
5 dag cukru
1/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka skórki pomarańczowej smażonej w cukrze

Mąkę przesiać. Z połowy lekko podgrzanego mleka, drożdży, 1 łyżki cukru oraz 3 łyżek mąki sporządzić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Składniki ciasta połączyć (mleko ciepłe, ale nie gorące, masło rozpuszczone, przestudzone) i wyrabiać drewnianą łyżką, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza. Ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wymieszać składniki nadzienia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części i, podsypując mąką, rozwałkować na prostokąty jednakowej wielkości. Prostokąty posmarować masą orzechową, zwinąć wałki i spleść z nich warkocz. Włożyć do podłużnej formy (duża keksowa) wyłożonej pergaminem i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać cukrem waniliowym z orzechami i wstawić do piekarnika. Piec 40-60 minut w piekamiku nagrzanym do temperatury 180°C. Sprawdzić patyczkiem.

Najlepszy na drugi dzień (jeśli dotrwa).

61.jpg

Fajnie będzie, jak powpisujecie inne dobre nadzienia do warkocza.

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
to jest jedno z tych ciast, nad ktorymi nie musze sie dlugo zastanawiac jak i co, bo przepis jest bardzo prosty.
ostatnio znowu robilam, tylko jak patrze na zdjecie od nutinki, to moj warkocz mial zdecydowanie mniej nadzienia (ja nie daje skorki), a zrobilam nadzienia o polowe wiecej... jakos mi sie zawsze wchlania czy co? :dump: :dump:

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
2
0
Zdjęcie jest znacznie późniejsze niż pierwsze pieczenia warkocza. Niewykluczone, że nadzienia jest więcej, bo od dawna robię je już na oko, bez dokładnego mierzenia, a że trochę znika "po drodze", to muszę robić więcej. Byle nie przesadzić :mrgreen:.

Aanita

Member
Wrz 13, 2004
1,056
0
36
A ja wczoraj zrobiłam z tego ciasta bułeczki nadziewane wiśniami i (drugi rodzaj) jagodami. Pycha!

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
dsc012131iq.gif

Nutinko dziekuje ogromnie za przepis
ten warkocz jest bardzo dobry

latwy i szybki do zrobienia
:bussi: :dance:

ata

Member
Lip 13, 2005
116
0
0
nutinko naprawde ten warkocz jest przepyszny a do tego jak zrobi mi moja ukochana szwagierka belle ,,co ja bym bez niej zrobila dzieki belle ,,

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
1
36
pierwszy raz robiłam ciasto drożdżowe z suchych drożdży, wrzuciłam więcej mąki niż jest w przepisie, bo ciasto chłonęło jak wariat i było b. rzadkie, póki co czeka na upieczenie - zobaczymy co mi wyszło za godzinkę :|

ata

Member
Lip 13, 2005
116
0
0
wiecie co a mi ani mojemu mezowi nie morze wyjsc to ciasto drozdzowe prubujemy i tak z takich drozdzy i z takich za nic swiecie niechce nam urosnac a chyna moj andy 10 razy probowal mi zrobic to ciato i nic tylko belle wyjdzie i wam co my takiego robimy ,,moze zimno jest ciekawe ale ciasto polecam

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,692
6
0
czy ktos probowal z innym nadzieniem?

co zamiast smietany
icon_sad.gif

kocham drozdzowki, ale co z ta smietana
icon_sad.gif

ja.1980

Member
Paź 12, 2005
212
0
0
Zrobiłam wczoraj warkocze z tego przepisu. Do dwóch zapakowałam masę makową (nie za dużo bo ciasto delikatne i bałam się że opadnie) a do jednego serek waniliowy z rodzynkami. Wcześniej robiłam też nadzienie z sera białego, cukru i żółtek. Wtedy warkocz mi trochę zapadł się w środku, pewnie od wilgoci. Teraz ten z serem też jest niższy od tych z makiem i w środku nieco zapadnięty (ale nie dużo). Myślę że to dlatego że ser jest jednak dość wilgotny i ciężki, a ciasto na warkocz bardzo delikatne. W każdym razie masę makową utrzymało, pięknie wyrosło i nic a nic nie opadło
icon_smile.gif
Wypieki są super, delikatne i puszyste. I co dla mnie najważniejsze nie są suche
icon_smile.gif
Dziękuję nutinko za przepis. To jedyne ciasto drożdżowe jakie robię i pewnie dłuuugo tak zostanie
icon_smile.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,652
644
113
Pyszne ciasto ,ja w ramach oszczędności dałam 1/3 ilość drożdży ale to już lekka przesada
icon_mrgreen.gif
Początkowo wolno rosło ,ale potem sie rozbujało
A tak szczerze to ma jeden minus jest go za mało ,znika tak szybko ,warto piec z podwójnej porcji
Dziękuje Dziad
bussi.gif
,że odnalazłaś ten przepis i zechciałaś ze mną upiec
cvety.gif

100_0837.jpg
100_0856.jpg

Załączniki

• 100_0837.jpg
    100_0837.jpg
    969.1 KB · Wyświetleń: 3
  • 100_0856.jpg
    100_0856.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 3

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,896
0
36
Margot, ja sie ciesze bardzo mocno, ze Ci smakuje i dziekuje za wspolne pieczenie. To byl moj pierwszy raz.
cvety.gif
icon_wink.gif

Zgadzam sie z Margot - to ciasto ma jedna wade - jest go za malo.

Ja zamiast smietany uzylam jogurtu, dodalm troche wiecej skorki pomarnczowej, mniej drozdzy i troche wiecej maki.

DSCF0803.JPG

Załączniki

• DSCF0803.JPG
    DSCF0803.JPG
    54.5 KB · Wyświetleń: 3

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy