Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Warstwowe ciasto karpatkowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 992477" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]53992[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><em><strong>Ciasto:</strong></em></p><p></p><p>&#8226; 250 ml wody</p><p>&#8226; 150 g mąki</p><p>&#8226; 100 g masła/margaryny</p><p>&#8226; 7-8 jajek</p><p>&#8226; Szczypta soli</p><p></p><p><em><strong>Krem waniliowy:</strong></em></p><p></p><p>&#8226; 250 + 125 ml mleka</p><p>&#8226; 4 łyżki mąki ziemniaczanej ( z małą górką)</p><p>&#8226; 4 żółtka</p><p>&#8226; 200 g białej czekolady</p><p>&#8226; 500 ml śmietany kremówki (30 – 36%)</p><p>&#8226; Laska wanilii (użyłam 3 lasek, pozostałych z robienia ekstraktu waniliowego)</p><p>&#8226; 1 łyżka żelatyny</p><p></p><p><em><strong>Dodatkowo:</strong></em></p><p></p><p>&#8226; truskawki</p><p></p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Do garnka wlać wodę, dodać szczyptę soli i masło/margarynę. Całość zagotować i wsypać mąkę, energicznie mieszając. Ogień ustawić na minimum a ciasto mieszać aż nie będzie grudek i stanie się szkliste, odchodzące od ścianek naczynia. </p><p>Zdjęć z ognia i odstawić do przestudzenia na ok. 15 – 20 minut.</p><p>Do przestudzonego ciasta dodajemy po jednym (roztrzepanym wcześniej w filiżance) jajku i mieszamy drewnianą łyżką (nie mikserem !). Ciasto powinno być gładkie, błyszczące i mieć konsystencję gęstej śmietany.</p><p>Na papierze do pieczenia należy narysować koło o średnicy <strong>26 – 27 cm</strong>. <strong> (x 6)</strong>. Rozprowadzamy ciasto cienką warstwą na papierze, wewnątrz narysowanego koła. </p><p>Najwygodniej jest piec w piekarniku z termoobiegiem, równocześnie na dwóch blachach.</p><p>Rozgrzać piekarnik do <strong>180 stopni przy termoobiegu lub 200 stopni z grzaniem, góra – dół. </strong></p><p>Blachy na których będziemy piekły, powinny być w piekarniku, aby były rozgrzane.</p><p>Układamy na blachy ciasto z papierem i pieczemy na złoty kolor (ok. 20 minut). Pod koniec pieczenia dobrze jest uchylić drzwiczki piekarnika, aby wypuścić nadmiar pary.</p><p>W ten sposób pieczemy <em><strong>6 blatów</strong></em>.</p><p>Krem waniliowy: Do garnka wlać 1 szklankę mleka i wrzucić przekrojoną laskę wanilii. Gotować ok. 5 minut i wyjąć laskę wanilii, z której należy wyskrobać ziarenka i wrzucić do mleka. Żółtka wymieszać w misce z pozostałym mlekiem i mąką ziemniaczaną. Do żółtek należy bardzo powoli, malutkim strumykiem wlewać gorące mleko, przez cały czas energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką rózgową). Mieszaninę przelać ponownie do rondelka i postawić na bardzo małym ogniu. Podgrzewać , mieszając przez cały czas, aż do zgęstnienia masy. Gorącą masę przelać przez sitko do miski, w której znajduje się połamana na małe kawałeczki czekolada. Wymieszać aż do rozpuszczenia się czekolady. Masę przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.</p><p></p><p>Śmietanę ubić na sztywno.</p><p></p><p>Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody, odstawić do napęcznienia a następnie podgrzać w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Do rozpuszczonej żelatyny dodać łyżkę zimnej masy i energicznie wymieszać, a następnie wlać żelatynę do masy w misce i dokładnie wymieszać. Teraz stopniowo dolewamy masę do ubitej kremówki i należy szybko połączyć. </p><p></p><p>Masą śmietanowo-waniliową smarujemy kolejne krążki, posypując na wierzch masy pokrojone na kawałki truskawkami. Układając kolejne krążki, należy je bardzo delikatnie docisnąć. Wierzch ciasta również smarujemy pozostałą masą i układamy truskawki do dekoracji. </p><p>Całość należy schłodzić w lodówce przez kilka godzin (ok.6 godzin)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 992477, member: 4258"] [ATTACH=full]53992[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] [I][B]Ciasto:[/B][/I] • 250 ml wody • 150 g mąki • 100 g masła/margaryny • 7-8 jajek • Szczypta soli [I][B]Krem waniliowy:[/B][/I] • 250 + 125 ml mleka • 4 łyżki mąki ziemniaczanej ( z małą górką) • 4 żółtka • 200 g białej czekolady • 500 ml śmietany kremówki (30 – 36%) • Laska wanilii (użyłam 3 lasek, pozostałych z robienia ekstraktu waniliowego) • 1 łyżka żelatyny [I][B]Dodatkowo:[/B][/I] • truskawki [B]Wykonanie:[/B] Do garnka wlać wodę, dodać szczyptę soli i masło/margarynę. Całość zagotować i wsypać mąkę, energicznie mieszając. Ogień ustawić na minimum a ciasto mieszać aż nie będzie grudek i stanie się szkliste, odchodzące od ścianek naczynia. Zdjęć z ognia i odstawić do przestudzenia na ok. 15 – 20 minut. Do przestudzonego ciasta dodajemy po jednym (roztrzepanym wcześniej w filiżance) jajku i mieszamy drewnianą łyżką (nie mikserem !). Ciasto powinno być gładkie, błyszczące i mieć konsystencję gęstej śmietany. Na papierze do pieczenia należy narysować koło o średnicy [B]26 – 27 cm[/B]. [B] (x 6)[/B]. Rozprowadzamy ciasto cienką warstwą na papierze, wewnątrz narysowanego koła. Najwygodniej jest piec w piekarniku z termoobiegiem, równocześnie na dwóch blachach. Rozgrzać piekarnik do [B]180 stopni przy termoobiegu lub 200 stopni z grzaniem, góra – dół. [/B] Blachy na których będziemy piekły, powinny być w piekarniku, aby były rozgrzane. Układamy na blachy ciasto z papierem i pieczemy na złoty kolor (ok. 20 minut). Pod koniec pieczenia dobrze jest uchylić drzwiczki piekarnika, aby wypuścić nadmiar pary. W ten sposób pieczemy [I][B]6 blatów[/B][/I]. Krem waniliowy: Do garnka wlać 1 szklankę mleka i wrzucić przekrojoną laskę wanilii. Gotować ok. 5 minut i wyjąć laskę wanilii, z której należy wyskrobać ziarenka i wrzucić do mleka. Żółtka wymieszać w misce z pozostałym mlekiem i mąką ziemniaczaną. Do żółtek należy bardzo powoli, malutkim strumykiem wlewać gorące mleko, przez cały czas energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką rózgową). Mieszaninę przelać ponownie do rondelka i postawić na bardzo małym ogniu. Podgrzewać , mieszając przez cały czas, aż do zgęstnienia masy. Gorącą masę przelać przez sitko do miski, w której znajduje się połamana na małe kawałeczki czekolada. Wymieszać aż do rozpuszczenia się czekolady. Masę przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody, odstawić do napęcznienia a następnie podgrzać w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Do rozpuszczonej żelatyny dodać łyżkę zimnej masy i energicznie wymieszać, a następnie wlać żelatynę do masy w misce i dokładnie wymieszać. Teraz stopniowo dolewamy masę do ubitej kremówki i należy szybko połączyć. Masą śmietanowo-waniliową smarujemy kolejne krążki, posypując na wierzch masy pokrojone na kawałki truskawkami. Układając kolejne krążki, należy je bardzo delikatnie docisnąć. Wierzch ciasta również smarujemy pozostałą masą i układamy truskawki do dekoracji. Całość należy schłodzić w lodówce przez kilka godzin (ok.6 godzin) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Warstwowe ciasto karpatkowe
Top
Bottom