Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Warstwowe mięsko z warzywami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="sapphire" data-source="post: 895929" data-attributes="member: 14959"><p>Często robię taką szybką potrawę mięsno-warzywną, a raczej ziemniaczaną na obiad lub kolację. Smakuje zarówno na ciepło i na zimno. Składniki często modyfikuję, ale podam taki ogólny przepis.</p><p></p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>1-1,5 kg ziemniaków </p><p>2 marchewki</p><p>1 nieduży por</p><p>3 duże cebule</p><p>ok 1kg dowolnego mięsa (może być mniej), najlepiej schab, karkówka lub łopatka, ale równie dobrze może być każde inne</p><p>przyprawa do steku Prymat</p><p>przyprawa do kebaba i gyrosa</p><p>sól, pieprz</p><p>świeży czosnek - nie czuć go w czasie jedzenia</p><p>keczup</p><p>majonez</p><p>ser wędzony (może być każdy inny)</p><p></p><p></p><p></p><p>Najpierw włączam piekanik na 220 stopni; myję ziemniaki i kroję wraz ze skórką w szerokie plastry (do 1cm), a następnie obgotowuję w osolonej wodzie.</p><p></p><p>Kiedy ziemniaki się gotują, to kroję cebulę w talarki i mięso w nie za małe kawałki. Cebulę odkladam, a mięso doprawiam opakowaniem przyprawy do steku i 1-2 łyżkami przyprawy do kebaba. Wrzucam na patelnię wraz z 1/3 cebuli i przypiekam bez dodatku tłuszczu.</p><p></p><p>W tym czasie ścieram też marchew na drobnych oczkach tarki i drobno siekam por, razem to mieszam i odkładam.</p><p></p><p></p><p>Układanie:</p><p></p><p>Do płaskiego naczynia żaroodponego przekładam warstwę ziemniaków, pokrywam ją całością marchwi z porem, dociskam i pieprzę. </p><p>Na to wykładam podpieczone mięsko z cebulą, warstwę świeżej cebuli, znowu ziemniaki, mięso, cebulę itd aż do wyczerpania składników. Dociskam.</p><p>Na wierzch wylewam sos: mieszam 3 łyżki majonezu i 2 kechupu z solą, pieprzem i posiekanymi 2 ząbkami czosnku. Sos lekko &quot;wciskam&quot; nożem.</p><p>Na górę wykładam ser i dociskam wzystko, przykrywam i wstawiam na 30-40 minut do piekarnika.</p><p></p><p>Ostatnio robiłam to danie z zegarkiem w ręku i zajmuje tylko 15 minut + pieczenie.</p><p>Dodam, że ziemniaki mają być obgotowane, a nie ugotowne, a mięso jedynie przypieczone z wierzchu, więc skraca to czas ogólny pieczenia.</p><p></p><p>Między warstwy można dodać też inne warzywa, a nawet annas, brzoskwinię, winogrona, czy śliwki albo morele.</p><p>Jak ktoś raz już zrobi tą potrawę, to będzie wiedział, w którym kierunku pokombinować z jej urozmaiceniem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="sapphire, post: 895929, member: 14959"] Często robię taką szybką potrawę mięsno-warzywną, a raczej ziemniaczaną na obiad lub kolację. Smakuje zarówno na ciepło i na zimno. Składniki często modyfikuję, ale podam taki ogólny przepis. Składniki: 1-1,5 kg ziemniaków 2 marchewki 1 nieduży por 3 duże cebule ok 1kg dowolnego mięsa (może być mniej), najlepiej schab, karkówka lub łopatka, ale równie dobrze może być każde inne przyprawa do steku Prymat przyprawa do kebaba i gyrosa sól, pieprz świeży czosnek - nie czuć go w czasie jedzenia keczup majonez ser wędzony (może być każdy inny) Najpierw włączam piekanik na 220 stopni; myję ziemniaki i kroję wraz ze skórką w szerokie plastry (do 1cm), a następnie obgotowuję w osolonej wodzie. Kiedy ziemniaki się gotują, to kroję cebulę w talarki i mięso w nie za małe kawałki. Cebulę odkladam, a mięso doprawiam opakowaniem przyprawy do steku i 1-2 łyżkami przyprawy do kebaba. Wrzucam na patelnię wraz z 1/3 cebuli i przypiekam bez dodatku tłuszczu. W tym czasie ścieram też marchew na drobnych oczkach tarki i drobno siekam por, razem to mieszam i odkładam. Układanie: Do płaskiego naczynia żaroodponego przekładam warstwę ziemniaków, pokrywam ją całością marchwi z porem, dociskam i pieprzę. Na to wykładam podpieczone mięsko z cebulą, warstwę świeżej cebuli, znowu ziemniaki, mięso, cebulę itd aż do wyczerpania składników. Dociskam. Na wierzch wylewam sos: mieszam 3 łyżki majonezu i 2 kechupu z solą, pieprzem i posiekanymi 2 ząbkami czosnku. Sos lekko "wciskam" nożem. Na górę wykładam ser i dociskam wzystko, przykrywam i wstawiam na 30-40 minut do piekarnika. Ostatnio robiłam to danie z zegarkiem w ręku i zajmuje tylko 15 minut + pieczenie. Dodam, że ziemniaki mają być obgotowane, a nie ugotowne, a mięso jedynie przypieczone z wierzchu, więc skraca to czas ogólny pieczenia. Między warstwy można dodać też inne warzywa, a nawet annas, brzoskwinię, winogrona, czy śliwki albo morele. Jak ktoś raz już zrobi tą potrawę, to będzie wiedział, w którym kierunku pokombinować z jej urozmaiceniem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Warstwowe mięsko z warzywami
Top
Bottom