Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Warzywa po marokańsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1547485" data-attributes="member: 13254"><p>To jedno z moich ukochanych dań, zwłaszcza gdy robi się nieco chłodniej. Przepis znalazłam kilka lat temu na blogu <em>White Plate</em> <a href="http://whiteplate.com/2010/01/warzywa-po-marokansku/" target="_blank">http://whiteplate.com/2010/01/warzywa-po-marokansku/</a>, a poniższa wersja zawiera drobne zmiany w stosunku do oryginału.</p><p></p><p>4 średnie marchewki, pokrojone w słupki</p><p>3 ziemniaki, pokrojone w kostkę (albo ziemniaki i pataty)</p><p>1 czerwona cebula, drobno pokrojona </p><p>3-4 łyżki oliwy</p><p>3 ząbki czosnku, posiekane</p><p>1 puszka ciecierzycy o wadze ok. 400 g</p><p>skórka z 1/4-1/2 kiszonej cytryny</p><p></p><p>2 łyżeczki kurkumy </p><p>2 łyżeczki kuminu</p><p>1 łyżeczka cynamonu</p><p>2 łyżeczki miodu</p><p>1/4 łyżeczki pieprzu</p><p>1 łyżeczka soli</p><p></p><p>gęsty jogurt</p><p>świeża kolendra</p><p></p><p></p><p>W garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek. Cały czas mieszając, poddusić ok. 3 minut. Dodać przyprawy (kurkumę, cynamon, kmin, pieprz) i miód i smażyć jeszcze minutę. Dodać marchew i wlać tyle wody, by przykryła warzywa (około 200 ml). Gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez koło 15 minut. Dodać ziemniaki i sól. Gotować kolejne 10 minut. Jak ziemniaki zmiękną, dodać ciecierzycę i kiszoną cytrynę. Pogotować jeszcze kilka minut.</p><p></p><p>Podawać z jogurtem, posypane natką kolendry.</p><p></p><p>Zdjęcie dorzucę jutro.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1547485, member: 13254"] To jedno z moich ukochanych dań, zwłaszcza gdy robi się nieco chłodniej. Przepis znalazłam kilka lat temu na blogu [I]White Plate[/I] [URL="http://whiteplate.com/2010/01/warzywa-po-marokansku/"]http://whiteplate.com/2010/01/warzywa-po-marokansku/[/URL], a poniższa wersja zawiera drobne zmiany w stosunku do oryginału. 4 średnie marchewki, pokrojone w słupki 3 ziemniaki, pokrojone w kostkę (albo ziemniaki i pataty) 1 czerwona cebula, drobno pokrojona 3-4 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku, posiekane 1 puszka ciecierzycy o wadze ok. 400 g skórka z 1/4-1/2 kiszonej cytryny 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki miodu 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli gęsty jogurt świeża kolendra W garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek. Cały czas mieszając, poddusić ok. 3 minut. Dodać przyprawy (kurkumę, cynamon, kmin, pieprz) i miód i smażyć jeszcze minutę. Dodać marchew i wlać tyle wody, by przykryła warzywa (około 200 ml). Gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez koło 15 minut. Dodać ziemniaki i sól. Gotować kolejne 10 minut. Jak ziemniaki zmiękną, dodać ciecierzycę i kiszoną cytrynę. Pogotować jeszcze kilka minut. Podawać z jogurtem, posypane natką kolendry. Zdjęcie dorzucę jutro. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Warzywa po marokańsku
Top
Bottom