Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Wątroba na pikantnie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="zyglis" data-source="post: 77589"><p>Poddaję ocenie to moim zdaniem smaczne danie. Nie jestem jego autoremi i nie pamiętam źródła.</p><p></p><p>Składniki na 4 porcje: około 60 dag wątroby ( może być cielęca, wieprzowa lub drobiowa ), 1 łyżka mąki, 2 duże papryki ( zielona i czerwona ), 5 dag masła lub margaryny, pieprz i sól, 1 łyżeczka słodkiej papryki, suszony majeranek, słoiczek małych cebulek konserwowanych, pół szklanki śmietany 18%, półtorej szklanki bulionu z kostki zmieszanej z resztka sosu ze smazenia wątroby.</p><p></p><p>Wykonanie: z wątroby usunąć ścięgna i błonki, umyć i wysuszyć, następnie pokroić ją w pasemka, oprószyć mąką. Papryki umyć, przekroić, usunąć nasiona i białe części i pokroić w droną kostkę. Tłuszcz ( jeśli masło dodaję odrobine oleju ) rozgrzać na patelni, podsmażyć paprykę około 5 minut, dodać wątrobę i dalej smażyć około 10 minut, stale mieszając. Przyprawić solą, pieprzem, papryką w proszku i majerankiem. Dodać odsączone cebulki. Przestudzony bulion wymieszać ze śmietaną, przelać do patelni, wymieszać i wszystko razem dusić na małym ogniu przez kolejne 5 minut.</p><p></p><p>Podawać z ryżem lub makaronem ( świderki, muszelki i tp )</p><p></p><p>Życzę smacznego i oczekuję komentarzy</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="zyglis, post: 77589"] Poddaję ocenie to moim zdaniem smaczne danie. Nie jestem jego autoremi i nie pamiętam źródła. Składniki na 4 porcje: około 60 dag wątroby ( może być cielęca, wieprzowa lub drobiowa ), 1 łyżka mąki, 2 duże papryki ( zielona i czerwona ), 5 dag masła lub margaryny, pieprz i sól, 1 łyżeczka słodkiej papryki, suszony majeranek, słoiczek małych cebulek konserwowanych, pół szklanki śmietany 18%, półtorej szklanki bulionu z kostki zmieszanej z resztka sosu ze smazenia wątroby. Wykonanie: z wątroby usunąć ścięgna i błonki, umyć i wysuszyć, następnie pokroić ją w pasemka, oprószyć mąką. Papryki umyć, przekroić, usunąć nasiona i białe części i pokroić w droną kostkę. Tłuszcz ( jeśli masło dodaję odrobine oleju ) rozgrzać na patelni, podsmażyć paprykę około 5 minut, dodać wątrobę i dalej smażyć około 10 minut, stale mieszając. Przyprawić solą, pieprzem, papryką w proszku i majerankiem. Dodać odsączone cebulki. Przestudzony bulion wymieszać ze śmietaną, przelać do patelni, wymieszać i wszystko razem dusić na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Podawać z ryżem lub makaronem ( świderki, muszelki i tp ) Życzę smacznego i oczekuję komentarzy [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Wątroba na pikantnie
Top
Bottom