Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Wątroba nadziewana
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 1343159" data-attributes="member: 422"><p>1/2 kg wątroby cielęcej, wieprzowej lub wołowej</p><p>3/4 szklanki oleju lub innego tłuszczu</p><p>10 dag posiekanego wędzonego tłustego boczku</p><p>1 posiekana cebula</p><p>2-3 łyżki tartej bułki</p><p>zielona pietruszka</p><p>1 jajo</p><p>4 łyżki gęstej śmietany</p><p>sól i pieprz</p><p></p><p>- wątrobę zalać mlekiem i odstawić na 4 godziny, opłukać, osuszyć,</p><p>- w płacie wątroby zrobić nacięcie tak, żeby tworzyło kieszonkę,</p><p>- na patelni z rozgrzanym tłuszczem wsypać boczek, cebulę, tartą bułkę i posiekaną pietruszkę, smażyć mieszając, aż cebula będzie miękka, zdjąć z ognia i ostudzić,</p><p>- do nadzienia wlać ubite ze śmietaną jajko, doprawić solą i pieprzem, wymieszać,</p><p>- nadziać wątrobę farszem,</p><p>- wątrobę przełożyć do brytfanny z mocno rozgrzanym tłuszczem, obsmażyć z obu stron do zrumienienia, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec przez godzinę, polewając tłuszczem.</p><p></p><p>[ATTACH=full]76942[/ATTACH]</p><p></p><p>Smakowało mi, ale poeksperymentuję jeszcze z nadzieniem. Trochę sucha mi ta wątroba wyszła, ale to moja wina, nie polewałam wystarczająco często tłuszczem. Na pewno powtórzę.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 1343159, member: 422"] 1/2 kg wątroby cielęcej, wieprzowej lub wołowej 3/4 szklanki oleju lub innego tłuszczu 10 dag posiekanego wędzonego tłustego boczku 1 posiekana cebula 2-3 łyżki tartej bułki zielona pietruszka 1 jajo 4 łyżki gęstej śmietany sól i pieprz - wątrobę zalać mlekiem i odstawić na 4 godziny, opłukać, osuszyć, - w płacie wątroby zrobić nacięcie tak, żeby tworzyło kieszonkę, - na patelni z rozgrzanym tłuszczem wsypać boczek, cebulę, tartą bułkę i posiekaną pietruszkę, smażyć mieszając, aż cebula będzie miękka, zdjąć z ognia i ostudzić, - do nadzienia wlać ubite ze śmietaną jajko, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, - nadziać wątrobę farszem, - wątrobę przełożyć do brytfanny z mocno rozgrzanym tłuszczem, obsmażyć z obu stron do zrumienienia, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec przez godzinę, polewając tłuszczem. [ATTACH=full]76942[/ATTACH] Smakowało mi, ale poeksperymentuję jeszcze z nadzieniem. Trochę sucha mi ta wątroba wyszła, ale to moja wina, nie polewałam wystarczająco często tłuszczem. Na pewno powtórzę. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Wątroba nadziewana
Bottom