Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Wątróbka cielęca po prowansalsku*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 827165" data-attributes="member: 10341"><p>Bardzo smakuje mi wątróbka przygotowana w ten sposób. Różni się zasadniczo od zwykłej wątróbki z cebulą rozmaitością składników, dających niepowtarzalny smak. Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>4 plastry wątróbki cielęcej lub wieprzowej ( ja biorę zawsze cielęcą) - grubości ok. 1 cm</p><p>1 duża cebula</p><p>3 ząbki czosnku</p><p>1/2 pęczka zielonej pietruszki</p><p>odrobina tymianku</p><p>1/2 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich</p><p>1 łyżka mąki</p><p>1 łyżeczka słodkiej papryki</p><p>2 łyżki oleju</p><p>2 łyżki masła</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Cebulę i czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy umytą i drobno posiekaną natkę, tymianek oraz zioła. Mąkę mieszamy z papryką i obtaczamy w niej wątróbkę. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i smażymy wątróbkę 3 minuty z każdej strony. Posypujemy solą i pieprzem, przekładamy na ogrzany półmisek i trzymamy w lekko nagrzanym piekarniku. Na pozostałym tłuszczu smażymy przez 1 minutę mieszankę cebulowo, czosnkowo, przyprawową i polewamy nią wątróbkę. Można podać ją z frytkami, grillowanymi w piekarniku całymi pomidorami i zieloną sałatą. Ja robiłam z ziemniakami puree albo małymi wykrawanymi specjalną łyżeczką i też pasowało doskonale.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 827165, member: 10341"] Bardzo smakuje mi wątróbka przygotowana w ten sposób. Różni się zasadniczo od zwykłej wątróbki z cebulą rozmaitością składników, dających niepowtarzalny smak. Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza. [B]Składniki[/B] 4 plastry wątróbki cielęcej lub wieprzowej ( ja biorę zawsze cielęcą) - grubości ok. 1 cm 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka zielonej pietruszki odrobina tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżka mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki oleju 2 łyżki masła sól, pieprz Cebulę i czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy umytą i drobno posiekaną natkę, tymianek oraz zioła. Mąkę mieszamy z papryką i obtaczamy w niej wątróbkę. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i smażymy wątróbkę 3 minuty z każdej strony. Posypujemy solą i pieprzem, przekładamy na ogrzany półmisek i trzymamy w lekko nagrzanym piekarniku. Na pozostałym tłuszczu smażymy przez 1 minutę mieszankę cebulowo, czosnkowo, przyprawową i polewamy nią wątróbkę. Można podać ją z frytkami, grillowanymi w piekarniku całymi pomidorami i zieloną sałatą. Ja robiłam z ziemniakami puree albo małymi wykrawanymi specjalną łyżeczką i też pasowało doskonale. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Wątróbka cielęca po prowansalsku*
Top
Bottom