- Sie 22, 2006
- 105
- 0
- 0
Pomysł tego dania dopadł mnie, gdy złość i obrzydzenie do "standardowo" przyrządzanej wątróbki sięgały zenitu. Odrzucało mnie od wątróbki smażonej w sosie z tłuszczu i cebuli, podawanej z ziemniakami, no nie mogłam na to patrzeć, koszmar dzieciństwa.
Zrobiłam więc wątróbkę na swoją modłę:
Porcja dla dwóch głodomorów lub trzech normalnych zjadaczy.
400g wątróbki drobiowej
1 średnia cebula
6 pieczarek (mniejszych)
Łyżka stołowa (płaska) przecieru pomidorowego (lub koncentratu, co kto woli)
Sól, pieprz, można do smaku dodać vegety, maggi w płynie, to zależy od upodobań.
2 ząbki czosnku
Mąka do oprószenia wątróbki.
Tłuszcz do smażenia.
Umytą wątróbkę oczyścić z tłuszczu i błonek, przeciąć na dwa oddzielne płaty. Na patelni rozgrzać tłuszcz (bardzo dobre wychodzi na smalcu) i kłaść oprószoną mąką wątróbkę, smażyć na złoto z obu stron. Cebulkę pokrojoną w kostkę dodać do przesmażonej wątróbki, chwilkę podusić i dodać pieczarki (krojone w plasterki lub pół plasterki), całość doprawić, wrzucić przecier pomidorowy, dolać odrobinę wody by się nie przypaliło i dusić 10 minut na małym ogniu, sos powinien być gęsty, podobny konsystencją do budyniu, jeżeli nie jest taki, można zredukować na większym ogniu.
Pod koniec duszenia dodaję 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, wzbogacają smak.
Taką wątróbkę najelpiej podawać z kaszą na sypko, ryżem lub z chlebkiem (grzankami), smacznego
Na zachętę: http://i49.tinypic.com/6ru42p.jpg
Zrobiłam więc wątróbkę na swoją modłę:
Porcja dla dwóch głodomorów lub trzech normalnych zjadaczy.
400g wątróbki drobiowej
1 średnia cebula
6 pieczarek (mniejszych)
Łyżka stołowa (płaska) przecieru pomidorowego (lub koncentratu, co kto woli)
Sól, pieprz, można do smaku dodać vegety, maggi w płynie, to zależy od upodobań.
2 ząbki czosnku
Mąka do oprószenia wątróbki.
Tłuszcz do smażenia.
Umytą wątróbkę oczyścić z tłuszczu i błonek, przeciąć na dwa oddzielne płaty. Na patelni rozgrzać tłuszcz (bardzo dobre wychodzi na smalcu) i kłaść oprószoną mąką wątróbkę, smażyć na złoto z obu stron. Cebulkę pokrojoną w kostkę dodać do przesmażonej wątróbki, chwilkę podusić i dodać pieczarki (krojone w plasterki lub pół plasterki), całość doprawić, wrzucić przecier pomidorowy, dolać odrobinę wody by się nie przypaliło i dusić 10 minut na małym ogniu, sos powinien być gęsty, podobny konsystencją do budyniu, jeżeli nie jest taki, można zredukować na większym ogniu.
Pod koniec duszenia dodaję 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, wzbogacają smak.
Taką wątróbkę najelpiej podawać z kaszą na sypko, ryżem lub z chlebkiem (grzankami), smacznego

Na zachętę: http://i49.tinypic.com/6ru42p.jpg