Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Wątróbka drobiowa z cebulą*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 847779" data-attributes="member: 10341"><p>Tytuł raczej banalny, no bo wiadomo,że do wątróbki daje się cebulę. Ale proszę spróbować to zrobić, a może zasmakujecie w niej. Przepis z Burdy - Agencja Muza, skąd czerpię dość oryginalne pomysły na różne dania. Wątróbkę tę robiłam jakiś czas temu, ale jak komuś przepis się przyda, to będę bardzo szczęśliwa. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>40 dkg wątróbki drobiowej</p><p>3 cebule</p><p>2 pomidory</p><p>5 dkg wędzonego boczku</p><p>1 ząbek czosnku</p><p>sól, pieprz</p><p>1 gałązka tymianku</p><p>2 kieliszki winiaku</p><p></p><p>Wątróbkę myjemy, kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego, usuwając przy okazji resztki żółci i żyłek. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki, pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Boczek również kroimy w kostkę, a czosnek rozgniatamy. Boczek należy wytopić, smażyć w nim 2 minuty przygotowaną wątróbkę, a następnie wyjąć. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy wątróbkę, czosnek i pomidory i doprawiamy roztartym tymiankiem. Dusimy wszystko 3 minuty, a potem wlewamy winiak i podpalamy. Po wypaleniu się winiaku wątróbkę podajemy z białym pieczywem i sałatą.</p><p>Kto lubi sosy, może tak przyrządzoną wątróbkę podprawić ciemnym sosem pieczeniowym (z torebki Knorra). Sos znam, jak na sztuczne sosy jest dość dobry, ale nie próbowałam tego połączenia, więc nie wiem jak smakuje.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 847779, member: 10341"] Tytuł raczej banalny, no bo wiadomo,że do wątróbki daje się cebulę. Ale proszę spróbować to zrobić, a może zasmakujecie w niej. Przepis z Burdy - Agencja Muza, skąd czerpię dość oryginalne pomysły na różne dania. Wątróbkę tę robiłam jakiś czas temu, ale jak komuś przepis się przyda, to będę bardzo szczęśliwa. [B]Składniki [/B]40 dkg wątróbki drobiowej 3 cebule 2 pomidory 5 dkg wędzonego boczku 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 gałązka tymianku 2 kieliszki winiaku Wątróbkę myjemy, kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego, usuwając przy okazji resztki żółci i żyłek. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki, pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Boczek również kroimy w kostkę, a czosnek rozgniatamy. Boczek należy wytopić, smażyć w nim 2 minuty przygotowaną wątróbkę, a następnie wyjąć. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy wątróbkę, czosnek i pomidory i doprawiamy roztartym tymiankiem. Dusimy wszystko 3 minuty, a potem wlewamy winiak i podpalamy. Po wypaleniu się winiaku wątróbkę podajemy z białym pieczywem i sałatą. Kto lubi sosy, może tak przyrządzoną wątróbkę podprawić ciemnym sosem pieczeniowym (z torebki Knorra). Sos znam, jak na sztuczne sosy jest dość dobry, ale nie próbowałam tego połączenia, więc nie wiem jak smakuje. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Wątróbka drobiowa z cebulą*
Top
Bottom