- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Nasza ulubiona - z pieczarkami i w gestym, pysznym sosie. Polecam wielbicielom watrobki.
maslo do smazenia
400g watrobki jagniecej, pokrojonej w cienkie paski
2 srednie cebule, pokrojone wzdluz
300g pieczarek, pokrojonych w plasterki
2 lyzki maki
ok. 500ml drobiowego wywaru/rosolu
sol
pieprz
musztarda, np. sarepska
2 lyzki pomidorowego puree
smietana/creme fraiche
tymianek
3 lyzki posiekanej zielonej pietruszki
Szybko obsmazam paski watrobki. Robie to porcjami, na dosc dobrze rozgrzanym masle. Gdy zbrazowieja wyjmuje lyzka perforowana. Na tej samej patelni smaze cebulke, gdy zmieknie, dodaje pieczarki. Gotowe posypuje maka, smaze minute dobrze mieszajac i wklewam wywar. Doprowadzam calosc do wrzenia, doprawiam sola, pieprzem, musztarda. Dodaje pomidorowe puree i smietane. Na koniec wsypuje ziola i podsmazona watrobke. Doprawiam raz jeszcze jesli potrzeba.
Serwuje z french fries lub musztardowym ziemniaczanym puree.
maslo do smazenia
400g watrobki jagniecej, pokrojonej w cienkie paski
2 srednie cebule, pokrojone wzdluz
300g pieczarek, pokrojonych w plasterki
2 lyzki maki
ok. 500ml drobiowego wywaru/rosolu
sol
pieprz
musztarda, np. sarepska
2 lyzki pomidorowego puree
smietana/creme fraiche
tymianek
3 lyzki posiekanej zielonej pietruszki
Szybko obsmazam paski watrobki. Robie to porcjami, na dosc dobrze rozgrzanym masle. Gdy zbrazowieja wyjmuje lyzka perforowana. Na tej samej patelni smaze cebulke, gdy zmieknie, dodaje pieczarki. Gotowe posypuje maka, smaze minute dobrze mieszajac i wklewam wywar. Doprowadzam calosc do wrzenia, doprawiam sola, pieprzem, musztarda. Dodaje pomidorowe puree i smietane. Na koniec wsypuje ziola i podsmazona watrobke. Doprawiam raz jeszcze jesli potrzeba.
Serwuje z french fries lub musztardowym ziemniaczanym puree.
Ostatnią edycję dokonał moderator: