Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Wątróbka w sosie bazyliowo-tymiankowym z lekką nutką musztardową*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Layla" data-source="post: 475041" data-attributes="member: 483"><p>40-50 dkg wątróbki drobiowej,</p><p>3 - 4 cebulki,</p><p>1/2 szkl. bulionu (może być z kostki),</p><p>1/3 szkl. śmietany 18 %,</p><p>łyżeczka mąki,</p><p>łyżka musztardy,</p><p>po ćwierć łyżeczki bazylii i tymianku,</p><p>2 łyżki oleju,</p><p>5 dkg masła,</p><p>pieprz, sól do smaku</p><p></p><p> Na teflonowej patelni rozgrzać olej z połową masła, obsmażyć na nim uporzednio umytą i pokrojoną w mniejsze kawałki wątróbkę. Na końcu smażenia posolić i posypać najlepiej świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć wątróbkę do rondelka.</p><p>Na patelni rozpuścić resztę masła, zeszklić na nim pokrojone cebulki, po czym wsypać mąkę. Chwilę smażyć i wciąż mieszając, wlać zimny bulion.</p><p>Teraz zagotować zasmażkę, dodać bazylię i tymianek oraz muszardę, chwilkę jeszcze razem wszystko podgotować. </p><p>Następnie w osobnym kubeczku zaprawić śmietanę odrobiną sosu i wymieszać z właściwym.</p><p>Tak przyrządzony sos, ewentualnie jeszcze doprawić i przelać do rondelka z wątróbką. </p><p>Całosć dusić razem z 5 min.</p><p>Podawać z ryżem na sypko i ogórkami kiszonymi.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Layla, post: 475041, member: 483"] 40-50 dkg wątróbki drobiowej, 3 - 4 cebulki, 1/2 szkl. bulionu (może być z kostki), 1/3 szkl. śmietany 18 %, łyżeczka mąki, łyżka musztardy, po ćwierć łyżeczki bazylii i tymianku, 2 łyżki oleju, 5 dkg masła, pieprz, sól do smaku Na teflonowej patelni rozgrzać olej z połową masła, obsmażyć na nim uporzednio umytą i pokrojoną w mniejsze kawałki wątróbkę. Na końcu smażenia posolić i posypać najlepiej świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć wątróbkę do rondelka. Na patelni rozpuścić resztę masła, zeszklić na nim pokrojone cebulki, po czym wsypać mąkę. Chwilę smażyć i wciąż mieszając, wlać zimny bulion. Teraz zagotować zasmażkę, dodać bazylię i tymianek oraz muszardę, chwilkę jeszcze razem wszystko podgotować. Następnie w osobnym kubeczku zaprawić śmietanę odrobiną sosu i wymieszać z właściwym. Tak przyrządzony sos, ewentualnie jeszcze doprawić i przelać do rondelka z wątróbką. Całosć dusić razem z 5 min. Podawać z ryżem na sypko i ogórkami kiszonymi. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Wątróbka w sosie bazyliowo-tymiankowym z lekką nutką musztardową*
Top
Bottom