Wątróbka w sosie musztardowo-ziołowym

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Lubię wątróbkę, często kupuję drobiowe na tackach. Najtrudniej dostać jest cielęcą, a i z innych dużych zwierząt też spotykam rzadko. Dla mnie wątróbki drobiowe są wyjątkowo delikatne i smaczne. Najszybciej smaży się je na tłuszczu z cebulką. Ja je dosmaczam solą i pieprzem dopiero po usmażeniu, wcześniej twardnieją. Dzisiejszy przepois znaloazłam w Bibliotece Poradnika Domowego. Dla 4 osób potrzebne nam będzie:
- 50 dkg wątróbek drobiowych
- 3 - 4 małe cebulki
- 1/2 szklanki bulionu z kostki (lub rosołu domowe3go )
- 1/3 szklanki śmietany 18 %
- łyżeczka mąki
- łyżka musztardy
- po 1/4 łyżeczki suszonego tymianku i cząbru
- 2 łyżki oleju
- 5 dkg mała
- sól, pieprz
Na teflonowej patelni rozgrzewamy olej z połową masła. Na tłuszczu osmażamy wątróbkę na złoto., solimy, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Przekładamy wątróbkę do rondla, a na patelni rozpuszczamy resztę masła. Szklimy na nim drobno posiekane cebulki, następnie wsypujemy mąkę, chwilę smażymy i wciąż mieszając, wlewamy zimny bulion. Przygotowaną w ten sposób zasmażkę zagotowujemy, dodajemy zioła i musztardę, mieszamy i przelewamy do wątróbki. Dusimy na małym ogniu na płytce ochronnej 10 minut.
W przepisie proponują podawać z ugotowanym na sypko ryżem. Mnie bardziej smakuje z ziemniakami w dowolnej postaci,zwłaszcza pieczonymi w natłuszczonej rynve.

bo66

Member
Kwi 4, 2008
370
0
0
Zrobilam ,ale zamiast tymianku dalam majeranek,czaber u mnie nieosiagalny.Sos poezja
lecker.gif
danie bardzo smaczne jadlam bez dodatkow.Na pewno bede wracala do tego przepisu.Seniorko bardzo dziekuje za przepis
anbetung.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy