Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Wątróbka w sosie musztardowo-ziołowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1579202" data-attributes="member: 10341"><p>Lubię wątróbkę, często kupuję drobiowe na tackach. Najtrudniej dostać jest cielęcą, a i z innych dużych zwierząt też spotykam rzadko. Dla mnie wątróbki drobiowe są wyjątkowo delikatne i smaczne. Najszybciej smaży się je na tłuszczu z cebulką. Ja je dosmaczam solą i pieprzem dopiero po usmażeniu, wcześniej twardnieją. Dzisiejszy przepois znaloazłam w Bibliotece Poradnika Domowego. Dla 4 osób potrzebne nam będzie:</p><p>- 50 dkg wątróbek drobiowych</p><p> - 3 - 4 małe cebulki</p><p> - 1/2 szklanki bulionu z kostki (lub rosołu domowe3go )</p><p> - 1/3 szklanki śmietany 18 %</p><p> - łyżeczka mąki</p><p> - łyżka musztardy</p><p> - po 1/4 łyżeczki suszonego tymianku i cząbru</p><p> - 2 łyżki oleju</p><p> - 5 dkg mała</p><p> - sól, pieprz</p><p>Na teflonowej patelni rozgrzewamy olej z połową masła. Na tłuszczu osmażamy wątróbkę na złoto., solimy, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Przekładamy wątróbkę do rondla, a na patelni rozpuszczamy resztę masła. Szklimy na nim drobno posiekane cebulki, następnie wsypujemy mąkę, chwilę smażymy i wciąż mieszając, wlewamy zimny bulion. Przygotowaną w ten sposób zasmażkę zagotowujemy, dodajemy zioła i musztardę, mieszamy i przelewamy do wątróbki. Dusimy na małym ogniu na płytce ochronnej 10 minut.</p><p>W przepisie proponują podawać z ugotowanym na sypko ryżem. Mnie bardziej smakuje z ziemniakami w dowolnej postaci,zwłaszcza pieczonymi w natłuszczonej rynve.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1579202, member: 10341"] Lubię wątróbkę, często kupuję drobiowe na tackach. Najtrudniej dostać jest cielęcą, a i z innych dużych zwierząt też spotykam rzadko. Dla mnie wątróbki drobiowe są wyjątkowo delikatne i smaczne. Najszybciej smaży się je na tłuszczu z cebulką. Ja je dosmaczam solą i pieprzem dopiero po usmażeniu, wcześniej twardnieją. Dzisiejszy przepois znaloazłam w Bibliotece Poradnika Domowego. Dla 4 osób potrzebne nam będzie: - 50 dkg wątróbek drobiowych - 3 - 4 małe cebulki - 1/2 szklanki bulionu z kostki (lub rosołu domowe3go ) - 1/3 szklanki śmietany 18 % - łyżeczka mąki - łyżka musztardy - po 1/4 łyżeczki suszonego tymianku i cząbru - 2 łyżki oleju - 5 dkg mała - sól, pieprz Na teflonowej patelni rozgrzewamy olej z połową masła. Na tłuszczu osmażamy wątróbkę na złoto., solimy, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Przekładamy wątróbkę do rondla, a na patelni rozpuszczamy resztę masła. Szklimy na nim drobno posiekane cebulki, następnie wsypujemy mąkę, chwilę smażymy i wciąż mieszając, wlewamy zimny bulion. Przygotowaną w ten sposób zasmażkę zagotowujemy, dodajemy zioła i musztardę, mieszamy i przelewamy do wątróbki. Dusimy na małym ogniu na płytce ochronnej 10 minut. W przepisie proponują podawać z ugotowanym na sypko ryżem. Mnie bardziej smakuje z ziemniakami w dowolnej postaci,zwłaszcza pieczonymi w natłuszczonej rynve. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Wątróbka w sosie musztardowo-ziołowym
Top
Bottom