- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Wątróbka wołowa po berlińsku
4 płaty wątróbki nie grubsze niż 0,8 cm
sól, pieprz
2 łyżki suchego majeranku
4 łyżki mąki
olej do smażenia
parę kropelek octu balsamico
1 większe jabłko
3 cebule
50 g masła do smażenia jabłek i 3 łyżki oliwy do smażenia cebuli
2 łyżki cukru.
1.Wątróbkę osuszamy.Solimy, pieprzymy i majerankujemy. Przyprawy dociskamy i zanurzamy w mące. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po 1 minucie z obydwu stron. Przekładamy na aluminiową folię, skrapiamy octem, dokładnie zawijamy i wsadzamy do piekarnika na 20 minut w temp 120 stopni.
2.Jabłka kroimy w talarki. Smażymy na maśle, dodajemy odrobinę soli i pieprzu, a pod sam koniec cukier. Cukier karmelizujemy wraz z jabłkami.
3.Cebulę kroimy w pół krążki , posypujemy odrobiną mąki i smażymy na oleju aż dostaną złotawy kolor. Solimy, pieprzymy i dodajemy łyżkę cukru.
4.Na wątróbkę kładziemy jabłka a na nich cebulkę. Podajemy z ziemniakami.
PS. Wskazana jest wątróbka cielęca

4 płaty wątróbki nie grubsze niż 0,8 cm
sól, pieprz
2 łyżki suchego majeranku
4 łyżki mąki
olej do smażenia
parę kropelek octu balsamico
1 większe jabłko
3 cebule
50 g masła do smażenia jabłek i 3 łyżki oliwy do smażenia cebuli
2 łyżki cukru.
1.Wątróbkę osuszamy.Solimy, pieprzymy i majerankujemy. Przyprawy dociskamy i zanurzamy w mące. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po 1 minucie z obydwu stron. Przekładamy na aluminiową folię, skrapiamy octem, dokładnie zawijamy i wsadzamy do piekarnika na 20 minut w temp 120 stopni.
2.Jabłka kroimy w talarki. Smażymy na maśle, dodajemy odrobinę soli i pieprzu, a pod sam koniec cukier. Cukier karmelizujemy wraz z jabłkami.
3.Cebulę kroimy w pół krążki , posypujemy odrobiną mąki i smażymy na oleju aż dostaną złotawy kolor. Solimy, pieprzymy i dodajemy łyżkę cukru.
4.Na wątróbkę kładziemy jabłka a na nich cebulkę. Podajemy z ziemniakami.
PS. Wskazana jest wątróbka cielęca