Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Wątróbki drobiowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 847822" data-attributes="member: 10341"><p>Jest to rodzaj pasty lub lekkiego pasztetu z wątróbek drobiowych, doskonały do pieczywa. Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza. Robiłam tę pastę, czy też ten pasztet kilka razy i za każdym razem smakował doskonale.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>50 dkg wątróbek drobiowych</p><p>25 dkg świeżej słoniny pokrojonej w kostkę</p><p>4 szalotki lub 1 duża cebula (drobno posiekane)</p><p>1 łyżeczka tymianku</p><p>czarny mielony pieprz</p><p>sól</p><p>1/2 kieliszka winiaku</p><p>15 dkg masła</p><p>4 białka</p><p></p><p>Wątróbkę kroimy w 2cm kawałki, pozbywając się przy okazji resztek żółci i żyłek. Pokrojoną słoninę należy wytopić, dodać posiekane szalotki albo cebulę, wątróbkę, doprawić tymiankiem i pieprzem. Smażymy około 3 minuty, solimy i wyjmujemy wszystko z patelni. Patelnię zalewamy winiakiem, podpalamy i czekamy aż alkohol się wypali. Sos ze smażenia rozpuszczamy, mieszamy z winiakiem na patelni i dodajemy do wątróbek. Wystudzoną wątróbkę przecieramy przez sito, mieszamy z utartym na krem masłem i pianą z białek. Napełniamy pastą ozdobną salaterkę albo miseczkę i wstawiamy do lodówki. Przechowujemy w lodówce, natomiast nie umiem powiedzieć jak długo, ponieważ robię tę pastę przeważnie z okazji spotkań towarzyskich, podczas których w większości zostaje zjedzona. Ja dojadam resztę najdłużej kilka dni. Przepis wart wypróbowania.</p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 847822, member: 10341"] Jest to rodzaj pasty lub lekkiego pasztetu z wątróbek drobiowych, doskonały do pieczywa. Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza. Robiłam tę pastę, czy też ten pasztet kilka razy i za każdym razem smakował doskonale. [B]Składniki[/B] 50 dkg wątróbek drobiowych 25 dkg świeżej słoniny pokrojonej w kostkę 4 szalotki lub 1 duża cebula (drobno posiekane) 1 łyżeczka tymianku czarny mielony pieprz sól 1/2 kieliszka winiaku 15 dkg masła 4 białka Wątróbkę kroimy w 2cm kawałki, pozbywając się przy okazji resztek żółci i żyłek. Pokrojoną słoninę należy wytopić, dodać posiekane szalotki albo cebulę, wątróbkę, doprawić tymiankiem i pieprzem. Smażymy około 3 minuty, solimy i wyjmujemy wszystko z patelni. Patelnię zalewamy winiakiem, podpalamy i czekamy aż alkohol się wypali. Sos ze smażenia rozpuszczamy, mieszamy z winiakiem na patelni i dodajemy do wątróbek. Wystudzoną wątróbkę przecieramy przez sito, mieszamy z utartym na krem masłem i pianą z białek. Napełniamy pastą ozdobną salaterkę albo miseczkę i wstawiamy do lodówki. Przechowujemy w lodówce, natomiast nie umiem powiedzieć jak długo, ponieważ robię tę pastę przeważnie z okazji spotkań towarzyskich, podczas których w większości zostaje zjedzona. Ja dojadam resztę najdłużej kilka dni. Przepis wart wypróbowania. [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Wątróbki drobiowe
Bottom