Wędzenie białej kiełbasy

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Wędzenie białej kiełbasy

Bia_a_kie_basa_w_dzona_cin.jpg


Do zagotowanej wody w garnku dodaj parę ziaren ziela angielskiego, liście laurowe, suszony majeranek, ząbek czosnku oraz sól, (10 g na litr wody) wszystko zamieszaj i wsadź nakłutą w kilku miejscach białą kiełbasę.

Podgrzewaj w temp 80 stopni przez 15-20. Wyjmij kiełbasę i powieś na sznurku na 2 godziny aby wyschła.

Do ogrodowej wędzarni wsyp dwie garści wiórków drzewnych. Wsadz do wędzarki kiełnbasę i wędz przez 30 minut w temp 80 stopni. Po wystudzeniu kiełbasa gotowa jest do spożycia.

 

Załączniki

  • Bia_a_kie_basa_w_dzona_cin.jpg
    Bia_a_kie_basa_w_dzona_cin.jpg
    244.5 KB · Wyświetleń: 0

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,777
4,838
113
Całe forum pachnie!
icon_lol.gif
Pięknie uwędzona, a przekrój zdradza mistrza.
daumen.gif

Chciałoby się, i o ile z białą to nie problem, to jednak wędzenie, i to z termometrem, to wyższa szkoła jazdy.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy