Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Wędzenie wędlin i mięsa w domu
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1312508" data-attributes="member: 2721"><p>Ja proponuję tak: rozpalasz brykiet, nad nim na aluminiowej tacce do grilowania rozkładasz zrębki, a na kratce mieso. I pokrywa. </p><p>Rzecz w tym, że zrębki nie mogą się palić, muszą się tylko nagrzać i tlić. Dym ze zrębków powoduje wędzenie się mięsa, palące się zrębki tego nie dadzą.</p><p></p><p>Z herbatą to samo- nie będzie dymu, jeśłi się ją po prostu spali. Też musi być oddzielona od żródła ciepła, by zaczęła się tlić. Ja wędzenia na samej herbacie nie próbowałam.</p><p></p><p>W wędzarce tak to działa, że rolę brykietów przejmują palniki. Palniki nagrzewają metalową tackę, na której leżą zrębki, i na skutek wysokiej temperatury zrębki zaczynają się tlić i wytwarzać dym. Zrębki nie mogą się palić żywym ogniem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1312508, member: 2721"] Ja proponuję tak: rozpalasz brykiet, nad nim na aluminiowej tacce do grilowania rozkładasz zrębki, a na kratce mieso. I pokrywa. Rzecz w tym, że zrębki nie mogą się palić, muszą się tylko nagrzać i tlić. Dym ze zrębków powoduje wędzenie się mięsa, palące się zrębki tego nie dadzą. Z herbatą to samo- nie będzie dymu, jeśłi się ją po prostu spali. Też musi być oddzielona od żródła ciepła, by zaczęła się tlić. Ja wędzenia na samej herbacie nie próbowałam. W wędzarce tak to działa, że rolę brykietów przejmują palniki. Palniki nagrzewają metalową tackę, na której leżą zrębki, i na skutek wysokiej temperatury zrębki zaczynają się tlić i wytwarzać dym. Zrębki nie mogą się palić żywym ogniem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Wędzenie wędlin i mięsa w domu
Top
Bottom