Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Wędzone pstrągi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1656254" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Wędzone pstrągi</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]98730[/ATTACH]</p><p></p><p>Składniki:</p><p>- 4 pstrągi o wadze ok. 350g każdy</p><p>- 1300 ml wody (Ryby chude potrzebują ok. 50 g soli na 1 litr wody – tłuste ok. 80 g)</p><p>- 90 g soli</p><p>- 20 g zrębków bukowych ( do wędzenia)</p><p></p><p>Przygotowanie:</p><p>&#8226; pstrągi myję w zimnej wodzie</p><p>&#8226; łuski zeskrobuję ostrym nożem od ogona do głowy, spłukuję wodą resztki łusek</p><p>&#8226; sól rozpuszczam w wodzie i zalewam solanką ryby, muszą być całkowicie zalane. Do solanki możemy dorzucić ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, koperek, rozmaryn, czy tymianek. </p><p>&#8226; ryby w solance trzymam ok. 8 godzin – w lodówce</p><p>&#8226; po tym czasie ryby wyjmuję na kratkę aby obciekły</p><p>&#8226; potem wieszam je w przewiewnym miejscu aby wyschły (3-4 godziny)</p><p>&#8226; do wędzarki wrzucam 20 g zrębków, zwilżam je odrobiną wody</p><p>&#8226; ryby układam na ruszcie wędzarki</p><p>&#8226; do palników wlewam denaturat, podpalam</p><p>&#8226; stawiam wędzarkę na palnikach</p><p>&#8226; wędzę przez 25 minut w temp 75 stopni</p><p>&#8226; po tym czasie ryby są uwędzone</p><p></p><p>Świetnie smakują podane na ciepło jak i na zimno.</p><p></p><p><a href="https://www.youtube.com/watch?v=gvvvR9XsL_c" target="_blank">https://www.youtube.com/watch?v=gvvvR9XsL_c</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1656254, member: 140"] [SIZE=18][B]Wędzone pstrągi[/B][/SIZE] [ATTACH=full]98730[/ATTACH] Składniki: - 4 pstrągi o wadze ok. 350g każdy - 1300 ml wody (Ryby chude potrzebują ok. 50 g soli na 1 litr wody – tłuste ok. 80 g) - 90 g soli - 20 g zrębków bukowych ( do wędzenia) Przygotowanie: • pstrągi myję w zimnej wodzie • łuski zeskrobuję ostrym nożem od ogona do głowy, spłukuję wodą resztki łusek • sól rozpuszczam w wodzie i zalewam solanką ryby, muszą być całkowicie zalane. Do solanki możemy dorzucić ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, koperek, rozmaryn, czy tymianek. • ryby w solance trzymam ok. 8 godzin – w lodówce • po tym czasie ryby wyjmuję na kratkę aby obciekły • potem wieszam je w przewiewnym miejscu aby wyschły (3-4 godziny) • do wędzarki wrzucam 20 g zrębków, zwilżam je odrobiną wody • ryby układam na ruszcie wędzarki • do palników wlewam denaturat, podpalam • stawiam wędzarkę na palnikach • wędzę przez 25 minut w temp 75 stopni • po tym czasie ryby są uwędzone Świetnie smakują podane na ciepło jak i na zimno. [URL="https://www.youtube.com/watch?v=gvvvR9XsL_c"]https://www.youtube.com/watch?v=gvvvR9XsL_c[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Wędzone pstrągi
Top
Bottom