- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
- Składniki
-
- bez laktozy
Bardzo smaczna, prosta babka, bardzo słoneczna i idealna na czas szarych dni jakie teraz mamy, przynajmniej u mnie na Powiślu
Wegańska babka mango
Przepis z VEGE rozpusta Karolina Ponzo
450 g puree z mango
400 g mąki tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
250g cukru(dałam 200 i tak słodkie)
12 g cukru waniliowego
½ szklanki mleka roślinnego( u mnie grochowe, bo takie miałam otwarte)
½ szklanki oleju+ plus do wysmarowania formy
sok z 1 dużej pomarańczy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
cukier puder do oprószenia
Do dużej miski przesiewamy mąki , proszek, sodę i sól oraz wsypujemy cukier, mieszamy
W drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki, wlewamy mokre do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników.
Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem i leciutko jeszcze posmarowanej olejem, pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 90minut(żeby nam się nie przypiekło można po 35 minutach nakryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej) .
Po wyjęciu z pieca zostawiamy ciasto w formie do wystudzenia i dopiero wtedy delikatnie wyjmujemy z formy, można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Wegańska babka mango
Przepis z VEGE rozpusta Karolina Ponzo
450 g puree z mango
400 g mąki tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
250g cukru(dałam 200 i tak słodkie)
12 g cukru waniliowego
½ szklanki mleka roślinnego( u mnie grochowe, bo takie miałam otwarte)
½ szklanki oleju+ plus do wysmarowania formy
sok z 1 dużej pomarańczy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
cukier puder do oprószenia
Do dużej miski przesiewamy mąki , proszek, sodę i sól oraz wsypujemy cukier, mieszamy
W drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki, wlewamy mokre do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników.
Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem i leciutko jeszcze posmarowanej olejem, pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 90minut(żeby nam się nie przypiekło można po 35 minutach nakryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej) .
Po wyjęciu z pieca zostawiamy ciasto w formie do wystudzenia i dopiero wtedy delikatnie wyjmujemy z formy, można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.