Wegańska babka mango

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,317
151
63
Składniki
  1. bez laktozy
Bardzo smaczna, prosta babka, bardzo słoneczna i idealna na czas szarych dni jakie teraz mamy, przynajmniej u mnie na Powiślu

Wegańska babka mango

Przepis z VEGE rozpusta Karolina Ponzo

450 g puree z mango

400 g mąki tortowej

50 g mąki ziemniaczanej

250g cukru(dałam 200 i tak słodkie)

12 g cukru waniliowego

½ szklanki mleka roślinnego( u mnie grochowe, bo takie miałam otwarte)

½ szklanki oleju+ plus do wysmarowania formy

sok z 1 dużej pomarańczy

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

cukier puder do oprószenia

Do dużej miski przesiewamy mąki , proszek, sodę i sól oraz wsypujemy cukier, mieszamy

W drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki, wlewamy mokre do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników.

Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem i leciutko jeszcze posmarowanej olejem, pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 90minut(żeby nam się nie przypiekło można po 35 minutach nakryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej) .

Po wyjęciu z pieca zostawiamy ciasto w formie do wystudzenia i dopiero wtedy delikatnie wyjmujemy z formy, można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
 

Załączniki

  • P1430485 (Copy).JPG
    P1430485 (Copy).JPG
    63.5 KB · Wyświetleń: 5

ankafaka

Active member
Contributor
Kwi 11, 2008
1,016
27
48
Upiekłam babkę z przepisu podanego na blogu Różowa Pantera. Wklejam listę składników podaną na blogu przez autorkę:
Ciasto:
600g pulpy mango (z puszki)
440g mąki pszennej
160ml oleju
130g brązowego cukru trzcinowego (nie Muscovado)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub cukru wanilinowego)
½ łyżeczki soli


Wykonanie jak przy muffinach (mokre + suche).
Moje modyfikacje:
Użyłam oleju kokosowego i zwykłego cukru - dałam 120g, ale myślę, że można dać jeszcze niej, zwłaszcza jak w planie jest jeszcze lukier. Ja na razie nie lukrowałam, ale może jeszcze to zrobię. Coś kwaskowatego mi tu pasuje.

Bardzo fajne ciasto. Jest wilgotne i ma ciekawy smak (bardzo czuć mango). Nie zgadłabym, że to wegańskie. Szybkość i łatwości wykonania to duży plus.

Ta biała grudka widoczna w cieście na zdjęciu to mąka (lepiej byłoby ją przesiać, czego nie zrobilam ☺️)
8191B9CB-9935-4086-8A27-D5405767DF7C.jpeg
 
Ostatnia edycja:

ankafaka

Active member
Contributor
Kwi 11, 2008
1,016
27
48
Ankafaka, świetnie wygląda twoja babka
Dzięki Margot!

Dodam tylko, że ta babka jest super. Dzisiaj dojadłam ostatni kawałek, wciąż smakowała dobrze, nie wyschła ani nie zmieniła smaku od czwartku. Myślę, że będę do niej wracała.
Chodzi mi po głowie jedna zmiana. Foremkę wysypałam wiórkami kokosowymi i bardzo dobrze mi one pasowały do smaku mango. Może następnym razem sypnę wiórków do ciasta też :)
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Sty 3, 2009
25,863
385
83
Ankafaka, to chyba spora keksówka wychodzi? Zrobiłabym z połowy porcji.