- Sty 9, 2008
- 5,224
- 1
- 0
Skusiłam się na wegański krem czekoladowy. Robi się go bardzo prosto.
200g daktyli bez pestek namoczyć na noc, po tym czasie wodę odlać, zaś same daktyle zmiksować z
6 łyżkami kakao i
szczyptą soli.
Trzeba próbować w trakcie, czy nie dodać więcej kakao. Możliwe też, że jeśli lubimy pasty mniej zbite, będzie trzeba dodać kilka łyżek przegotowanej wody lub mleka roślinnego, tak z 6-8. Ze zwykłym mlekiem nie robiłam, bo nie używam.
Przepis pochodzi z bloga Jadłonomia http://www.jadlonomia.com/2013/04/czekolada-z-daktyli.html
200g daktyli bez pestek namoczyć na noc, po tym czasie wodę odlać, zaś same daktyle zmiksować z
6 łyżkami kakao i
szczyptą soli.
Trzeba próbować w trakcie, czy nie dodać więcej kakao. Możliwe też, że jeśli lubimy pasty mniej zbite, będzie trzeba dodać kilka łyżek przegotowanej wody lub mleka roślinnego, tak z 6-8. Ze zwykłym mlekiem nie robiłam, bo nie używam.
Przepis pochodzi z bloga Jadłonomia http://www.jadlonomia.com/2013/04/czekolada-z-daktyli.html