Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Wegańskie ciastka bezglutenowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="małgośka79" data-source="post: 1705227" data-attributes="member: 3920"><p>Autorką przepisu jest Richa Hingle. Przepis znalazłam na jej blogu veganricha.com</p><p></p><p>Składniki na 18 porcji:</p><p>1 łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszna z 2,5 łyżkami ciepłej wody</p><p>62,5 g masła orzechowego (ja kupuję masło z orzechów ziemnych z dodatkiem migdałów i nerkowców i tego użyłam)</p><p>118 ml syropu klonowego (dałam 7 łyżek stołowych, moja łyżka ma pojemność 15 ml)</p><p>1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dałam cukier waniliowy)</p><p>112 g mąki migdałowej</p><p>1/2 łyżeczki sody oczyszczonej</p><p>1/4 łyżeczki soli</p><p>81 g płatków owsianych górskich</p><p>20 g wiórków kokosowych</p><p>45 g mieszanki uprażonych ziaren słonecznika, dyni, sezamu, chia (można też dać posiekane i uprażone nerkowce albo orzechy włoskie - co kto woli/lubi/ma pod ręką)</p><p>3 łyżki chipsów czekoladowych plus 1 łyżka do posypania ciastek tuż przed pieczeniem (można też posypać suszonych owocami)</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Do siemienia lnianego wymieszanego z wodą dodać masło orzechowe, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy, dobrze wymieszać. Wymieszać mąkę migdałową z sodą i solą i dodać do masy. Dodać płatki owsiane, ziarna i chipsy czekoladowe. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na pół godziny. Ja formowałam w zwilżonych dłoniach kulki ciastka i spłaszczałam na blaszce. Autorka nabierała masę łyżką do nakładania ciasta. Piec w 170 st. C przez 17-20 min. U mnie wystarczyło 15 min.</p><p></p><p>Autorka odmierza ilość poszczególnych składników filiżanką, ale zawsze podaje też w nawiasie g i ml i w takiej formie przepis podaję, bo jednak kubek kubkowi nie jest równy.</p><p></p><p>Smacznego!</p><p>Mi ciastka bardzo smakowały i na pewno będę robić je częściej z podwójnej porcji.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="małgośka79, post: 1705227, member: 3920"] Autorką przepisu jest Richa Hingle. Przepis znalazłam na jej blogu veganricha.com Składniki na 18 porcji: 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszna z 2,5 łyżkami ciepłej wody 62,5 g masła orzechowego (ja kupuję masło z orzechów ziemnych z dodatkiem migdałów i nerkowców i tego użyłam) 118 ml syropu klonowego (dałam 7 łyżek stołowych, moja łyżka ma pojemność 15 ml) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dałam cukier waniliowy) 112 g mąki migdałowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 81 g płatków owsianych górskich 20 g wiórków kokosowych 45 g mieszanki uprażonych ziaren słonecznika, dyni, sezamu, chia (można też dać posiekane i uprażone nerkowce albo orzechy włoskie - co kto woli/lubi/ma pod ręką) 3 łyżki chipsów czekoladowych plus 1 łyżka do posypania ciastek tuż przed pieczeniem (można też posypać suszonych owocami) Wykonanie: Do siemienia lnianego wymieszanego z wodą dodać masło orzechowe, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy, dobrze wymieszać. Wymieszać mąkę migdałową z sodą i solą i dodać do masy. Dodać płatki owsiane, ziarna i chipsy czekoladowe. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na pół godziny. Ja formowałam w zwilżonych dłoniach kulki ciastka i spłaszczałam na blaszce. Autorka nabierała masę łyżką do nakładania ciasta. Piec w 170 st. C przez 17-20 min. U mnie wystarczyło 15 min. Autorka odmierza ilość poszczególnych składników filiżanką, ale zawsze podaje też w nawiasie g i ml i w takiej formie przepis podaję, bo jednak kubek kubkowi nie jest równy. Smacznego! Mi ciastka bardzo smakowały i na pewno będę robić je częściej z podwójnej porcji. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Wegańskie ciastka bezglutenowe
Bottom