Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Wegańskie ciasto marchewkowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Izolda" data-source="post: 859572" data-attributes="member: 1443"><p>Przepis z miesięcznika Vegetarian Times, numer chyba lutowy, muszę sprawdzić. Podam moje proporcje, bo uważam, że z cukrem i przyprawami trochę przegięli.</p><p></p><p>Składniki:</p><p>1 średni banan zamrożony, a później rozmrożony</p><p>0,3 szklanki cukru (ja dałam ciemne muscovado)</p><p>0,3 szklanki oleju roślinnego</p><p>1,5 szklanki startej marchewki</p><p>1,25 szklanki mąki</p><p>1 łyżka proszku do pieczenia</p><p>0,25 łyżeczki soli</p><p>0,5 łyżeczki cynamonu</p><p>0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej</p><p>0,5 szklanki rodzynek (u mnie pół na pół rodzynki i suszone żurawiny)</p><p>0,5 szklanki orzechów włoskich</p><p></p><p>Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Natłuścić foremkę o śr. 22 cm (u mnie keksówka 23 x 12 cm). Rozgnieść banana w misce, wymieszać z cukrem, olejem i marchewką. Osobno wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Wmieszać mąkę do mikstury bananowej do uzyskania gładkiej konsystencji, na koniec dodać rodzynki i orzechy. Przełożyć ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec godzinę do suchego patyczka. Studzić ciasto przez 10 minut w formie, a następnie na drucianej siateczce. W oryginale był jeszcze lukier, ale ja nie lubię, więc sobie darowałam. Bardzo smaczne, wilgotne, ale nie zakalcowate, polecam. Ja jestem zboczona i mnie każde ciasto smakuje najlepiej po spędzeniu nocy w lodówce.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Izolda, post: 859572, member: 1443"] Przepis z miesięcznika Vegetarian Times, numer chyba lutowy, muszę sprawdzić. Podam moje proporcje, bo uważam, że z cukrem i przyprawami trochę przegięli. Składniki: 1 średni banan zamrożony, a później rozmrożony 0,3 szklanki cukru (ja dałam ciemne muscovado) 0,3 szklanki oleju roślinnego 1,5 szklanki startej marchewki 1,25 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 0,25 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cynamonu 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 szklanki rodzynek (u mnie pół na pół rodzynki i suszone żurawiny) 0,5 szklanki orzechów włoskich Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Natłuścić foremkę o śr. 22 cm (u mnie keksówka 23 x 12 cm). Rozgnieść banana w misce, wymieszać z cukrem, olejem i marchewką. Osobno wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Wmieszać mąkę do mikstury bananowej do uzyskania gładkiej konsystencji, na koniec dodać rodzynki i orzechy. Przełożyć ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec godzinę do suchego patyczka. Studzić ciasto przez 10 minut w formie, a następnie na drucianej siateczce. W oryginale był jeszcze lukier, ale ja nie lubię, więc sobie darowałam. Bardzo smaczne, wilgotne, ale nie zakalcowate, polecam. Ja jestem zboczona i mnie każde ciasto smakuje najlepiej po spędzeniu nocy w lodówce. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Wegańskie ciasto marchewkowe
Top
Bottom