- Wrz 24, 2005
- 3,577
- 0
- 0
Wegańskie ciasto pomarańczowe
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju roślinnego
3/4 szklanki cukru (lub trochę mniej)
1 i 1/2 łyżeczki sody spozywczej
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki soku pomarańczowego
Mieszamy osobno suche i mokre składniki. Następnie łaczymy je razem i dobrze mieszamy. Piec 35-40 minut na natłuszczonej blasze w temp. około 180 stopni. Ciasto kroimy na kawałki i na każdy nakładamy krem kardamonowy, przybierając na koniec pomarańczami.
Krem kardamonowy
4 porcje
1 szklanka tofu (20 dag)
6 łyżek oliwy z pestek winogron
8 łyżek syropu klonowego
1/2 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju roślinnego
3/4 szklanki cukru (lub trochę mniej)
1 i 1/2 łyżeczki sody spozywczej
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki soku pomarańczowego
Mieszamy osobno suche i mokre składniki. Następnie łaczymy je razem i dobrze mieszamy. Piec 35-40 minut na natłuszczonej blasze w temp. około 180 stopni. Ciasto kroimy na kawałki i na każdy nakładamy krem kardamonowy, przybierając na koniec pomarańczami.
Krem kardamonowy
4 porcje
1 szklanka tofu (20 dag)
6 łyżek oliwy z pestek winogron
8 łyżek syropu klonowego
1/2 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy
