- Paź 21, 2011
- 11,435
- 0
- 0
Niestety robiłam wszystko na oko, więc nie jestem w stanie podać dokładnych proporcji, ale w tym przypadku nie są chyba potrzebne, bo kotlety trzymają się kupy, jeśli konsystencja jest ok, a dosmaczyć można wg uznania. Gdyby ktoś jednak bardzo chciał, to można wziąć proporcje z przepisu z Jadłonomii na którym bazowałam - zmieniłam jedynie część dodatków, lepiszcze pozostało takie jak w oryginale
. Wg mnie dwa najistotniejsze dla smaku dodatki, chociaż w oryginale ich nie ma, to czarnuszka i kozieradka, więc polecam z nich nie rezygnować
. Aha, dla tych, co nie mieli styczności z kozieradką, ostrzegam, że trzeba ostrożnie, bo jest bardzo aromatyczna. A kotlety moża, owszem wsadzić w bułę, jednak uważam, że są lepsze samodzielnie
Z moimi zmianami idzie to tak:
Kasza jaglana ugotowana na bardzo miękko
Marchewka tarta na drobnych oczkach
Pietruszka tarta j/w
Bułka tarta z otrębami
Mąka
Oliwa / Olej
Pestki słonecznika
Sezam jasny
Sezam czarny
Czarnuszka (tzw. "czarny kminek"
Sól
Przyprawy: cząber, majeranek, cebulka suszona, słodka i ostra papryka, kozieradka, Tabasco
Wszystko zmieszać, zagnieść rękami tak, żeby masa była dość kleista. Przyprawy podałam w kolejności od najwięcej do najmniej
. Formować kotleciki, kłaść na blaszce wyłożonej papierem, piec w 200 st. przez ok. 15 - 20 min. po czym przełożyć kotleciki na drugą stronę i piec kolejne 15 min. Przy przekładaniu trzeba uważać, bo ciepłe kotlety sa jeszcze dość miękkie, więc mogą się rozpadać. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu będą się trzymać kupy.

Z moimi zmianami idzie to tak:
Kasza jaglana ugotowana na bardzo miękko
Marchewka tarta na drobnych oczkach
Pietruszka tarta j/w
Bułka tarta z otrębami
Mąka
Oliwa / Olej
Pestki słonecznika
Sezam jasny
Sezam czarny
Czarnuszka (tzw. "czarny kminek"
Sól
Przyprawy: cząber, majeranek, cebulka suszona, słodka i ostra papryka, kozieradka, Tabasco
Wszystko zmieszać, zagnieść rękami tak, żeby masa była dość kleista. Przyprawy podałam w kolejności od najwięcej do najmniej

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: