Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Wegetarianski Shepherd's Pie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 886441" data-attributes="member: 1142"><p>dla Margot i Ilony</p><p></p><p><strong>Farsz:</strong></p><p><strong>110g fasolki z czarnym oczkiem (lobhia), namoczonej przez noc w zimnej wodzie, odcedzonej</strong></p><p><strong>75g polowek zielonego suszonego grochu, bez namaczania, przeplukanych tylko</strong></p><p><strong>75g zielonej soczewicy, bez namaczania, przeplukanej tylko</strong></p><p><strong>50g marchewki, obranej i pokrojonej w kostke</strong></p><p><strong>50g brukwi, obranej i pokrojonej w kostke</strong></p><p><strong>50g selera korzeniowego, obranego i pokrojonego w kostke</strong></p><p><strong>1 duza cebula</strong></p><p><strong>1 mala zielna papryka</strong></p><p><strong>50g masla</strong></p><p><strong>1 czubata lyzka mieszanych swizych ziol, posiekanych (rozmaryn, szalwia, tymianek, pietruszka)</strong></p><p><strong>1/4 lyzeczki proszku z kwiatu muszkatolowca</strong></p><p><strong>1/4 lyzeczki cayenne</strong></p><p><strong>sol i pieprz</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>&quot;Pierzynka&quot;:</strong></p><p><strong>110g miekkiego bialego sera koziego</strong></p><p><strong>700g obranych ziemniakow</strong></p><p><strong>225g pomidorow, pokrojonych w plasterki</strong></p><p><strong>50g masla</strong></p><p><strong>2 lyzki mleka</strong></p><p><strong>25g pecorino lub parmezanu</strong></p><p><strong>1-2 lyzki siekanego szczypiorku</strong></p><p></p><p>Odcedzona fasolke, groch i soczewice wkladam do garnka, wlewam 725ml wrzatku, sole, zakrywam pokrywka i gotuje na malym ogniu przez 60 minut lub gdy fasolki wchlona wode i sa miekkie. Zdejmuje z ognia i niedbale ugniatam je widelcem.</p><p></p><p>Rozgrzewam piec do 190C. Gotuje ziemniaki. </p><p></p><p>Na duzej patelni stapiam maslo, wrzucam pokrojone warzywa i gotuje je przez 15 minut, mieszajc od czasu do czasu. Gdy sie delikatnie zezloca, zdejmuje z ognia i dodaje do nich fasole, groch i soczewice wraz z ziolami i przyprawami. Mieszam delikatnie i przekladam farsz do natluszczonego zaroodpornego naczynia (23cm dlugie, 5cm glebokie). Na farsz wykladam plastry pomidorow (powinny delikatnie na siebie zachodzic). Odcedzam ziemniaki i do goracych dodaje maslo, mleko i kozi ser i ubijam do uzyskania gladkiego puree. Doprawiam do smaku i dodaje szczypiorek. Rozprowadzam ziemiaczna mase na warzywnym farszu i posypuje obficie startym pecorino/parmezanem.</p><p>Naczynie wkladam do pieca na najwyzsza polke i zapiekam 20-25 min, az wierzch nabierze brazowego koloru.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 886441, member: 1142"] dla Margot i Ilony [B]Farsz: 110g fasolki z czarnym oczkiem (lobhia), namoczonej przez noc w zimnej wodzie, odcedzonej 75g polowek zielonego suszonego grochu, bez namaczania, przeplukanych tylko 75g zielonej soczewicy, bez namaczania, przeplukanej tylko 50g marchewki, obranej i pokrojonej w kostke 50g brukwi, obranej i pokrojonej w kostke 50g selera korzeniowego, obranego i pokrojonego w kostke 1 duza cebula 1 mala zielna papryka 50g masla 1 czubata lyzka mieszanych swizych ziol, posiekanych (rozmaryn, szalwia, tymianek, pietruszka) 1/4 lyzeczki proszku z kwiatu muszkatolowca 1/4 lyzeczki cayenne sol i pieprz "Pierzynka": 110g miekkiego bialego sera koziego 700g obranych ziemniakow 225g pomidorow, pokrojonych w plasterki 50g masla 2 lyzki mleka 25g pecorino lub parmezanu[/B] [B]1-2 lyzki siekanego szczypiorku[/B] Odcedzona fasolke, groch i soczewice wkladam do garnka, wlewam 725ml wrzatku, sole, zakrywam pokrywka i gotuje na malym ogniu przez 60 minut lub gdy fasolki wchlona wode i sa miekkie. Zdejmuje z ognia i niedbale ugniatam je widelcem. Rozgrzewam piec do 190C. Gotuje ziemniaki. Na duzej patelni stapiam maslo, wrzucam pokrojone warzywa i gotuje je przez 15 minut, mieszajc od czasu do czasu. Gdy sie delikatnie zezloca, zdejmuje z ognia i dodaje do nich fasole, groch i soczewice wraz z ziolami i przyprawami. Mieszam delikatnie i przekladam farsz do natluszczonego zaroodpornego naczynia (23cm dlugie, 5cm glebokie). Na farsz wykladam plastry pomidorow (powinny delikatnie na siebie zachodzic). Odcedzam ziemniaki i do goracych dodaje maslo, mleko i kozi ser i ubijam do uzyskania gladkiego puree. Doprawiam do smaku i dodaje szczypiorek. Rozprowadzam ziemiaczna mase na warzywnym farszu i posypuje obficie startym pecorino/parmezanem. Naczynie wkladam do pieca na najwyzsza polke i zapiekam 20-25 min, az wierzch nabierze brazowego koloru. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Wegetarianski Shepherd's Pie
Top
Bottom