Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Wegetarianski Shepherd's Pie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 886925" data-attributes="member: 2354"><p>Brukiew wystepuje w kilku odmianach, ktore roznia sie wygladem i moze inaczej sie zachowuja w gotowaniu. Moglam tez pomylic ja z pewnym gatunkiem rzepy, ktora wygladem przypomina jeden z gatunkow brukwi, bo pisalam z wlasnego doswiadczenia. Cokolwiek to bylo, to sie szybko rozwalilo, myslalam ze to brukiew. Choc tu nie miejsce na to w tym temacie, to warto wiedziec, ze brukiew zawiera cyjanoglukozydy, ktore w procesie przeksztalcaja sie w tiocyjanki, a te hamuja dostep jodu do tarczycy. Jedzac brukiew czesto - mozna dostac niedoczynnosci tarczycy, a kto juz ma, to powinien jesc ja raczej rzadko. Niestety jeszcze kilka warzyw zawiera ten zwiazek: maniok, kukurydza, kielki bambusa i tez bataty (czyli slodkie ziemniaki). Nie chodzi o to, zeby sie zupelnie wyrzec, jednak trzeba uwazac z iloscia, zwlaszcza kukurydzy, ktora wszyscy b. lubimy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 886925, member: 2354"] Brukiew wystepuje w kilku odmianach, ktore roznia sie wygladem i moze inaczej sie zachowuja w gotowaniu. Moglam tez pomylic ja z pewnym gatunkiem rzepy, ktora wygladem przypomina jeden z gatunkow brukwi, bo pisalam z wlasnego doswiadczenia. Cokolwiek to bylo, to sie szybko rozwalilo, myslalam ze to brukiew. Choc tu nie miejsce na to w tym temacie, to warto wiedziec, ze brukiew zawiera cyjanoglukozydy, ktore w procesie przeksztalcaja sie w tiocyjanki, a te hamuja dostep jodu do tarczycy. Jedzac brukiew czesto - mozna dostac niedoczynnosci tarczycy, a kto juz ma, to powinien jesc ja raczej rzadko. Niestety jeszcze kilka warzyw zawiera ten zwiazek: maniok, kukurydza, kielki bambusa i tez bataty (czyli slodkie ziemniaki). Nie chodzi o to, zeby sie zupelnie wyrzec, jednak trzeba uwazac z iloscia, zwlaszcza kukurydzy, ktora wszyscy b. lubimy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Wegetarianski Shepherd's Pie
Bottom