- Kwi 11, 2008
- 1,501
- 686
- 113
Przepis pochodzi z aplikacji Cookidoo (Link) i oryginalnie jest przystosowany do wykonania w Thermomixie. Wpisuję tutaj wersję z moimi zmianami, tak żeby można było przygotować burgery bez Thermomixa.
Składniki na 8 porcji:
Cebulę, czosnek, czerwoną paprykę i marchewkę rozdrobnić lub drobno posiekać. Do rozdrobnionych warzyw dodać wcześniej zmielone płatki, słonecznik i siemię, fasolę oraz wszystkie przyprawy. Ponownie rozdrobnić i dokładnie razem wymieszać. Powinno z tego wyjść dość gęsta masa (ciasto?). Wilgotnymi dłońmi formować burgery, pulpety czy inne kształty. Co kto lubi. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Wg oryginalnego przepisu burgery należy smażyć na patelni grillowej po około 10 minut z każdej strony. Ja używałam frytkownicy beztłuszczowej - 200 stopni, 20 minut (po 10 minutach odwracałam). Można piec krócej, w zależności od upodobań.
Przed smażeniem:
Gotowe burgery:

Składniki na 8 porcji:
- 110g płatków owsianych
- 30g ziaren słonecznika
- 50g siemienia lnianego / nasion chia
- 40g czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 80g czerwonej papryki
- 60g marchewki
- 480g czerwonej fasoli (około 2 puszki), dobrze odsączonej
- 1/2-1 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (ja nie dawałam)
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 i 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 i 1/2 łyżeczki majeranku
Cebulę, czosnek, czerwoną paprykę i marchewkę rozdrobnić lub drobno posiekać. Do rozdrobnionych warzyw dodać wcześniej zmielone płatki, słonecznik i siemię, fasolę oraz wszystkie przyprawy. Ponownie rozdrobnić i dokładnie razem wymieszać. Powinno z tego wyjść dość gęsta masa (ciasto?). Wilgotnymi dłońmi formować burgery, pulpety czy inne kształty. Co kto lubi. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Wg oryginalnego przepisu burgery należy smażyć na patelni grillowej po około 10 minut z każdej strony. Ja używałam frytkownicy beztłuszczowej - 200 stopni, 20 minut (po 10 minutach odwracałam). Można piec krócej, w zależności od upodobań.
Przed smażeniem:

Gotowe burgery: