Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Wegetariańskie burgery z czerwonej fasoli
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="ankafaka" data-source="post: 1739502" data-attributes="member: 8650"><p>Przepis pochodzi z aplikacji Cookidoo (<a href="https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r629243" target="_blank">Link</a>) i oryginalnie jest przystosowany do wykonania w Thermomixie. Wpisuję tutaj wersję z moimi zmianami, tak żeby można było przygotować burgery bez Thermomixa.</p><p></p><p>Składniki na 8 porcji:</p><ul> <li data-xf-list-type="ul">110g płatków owsianych</li> <li data-xf-list-type="ul">30g ziaren słonecznika</li> <li data-xf-list-type="ul">50g siemienia lnianego / nasion chia</li> <li data-xf-list-type="ul">40g czerwonej cebuli</li> <li data-xf-list-type="ul">2 ząbki czosnku</li> <li data-xf-list-type="ul">80g czerwonej papryki</li> <li data-xf-list-type="ul">60g marchewki</li> <li data-xf-list-type="ul">480g czerwonej fasoli (około 2 puszki), dobrze odsączonej</li> <li data-xf-list-type="ul">1/2-1 łyżeczki cynamonu</li> <li data-xf-list-type="ul">1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego</li> <li data-xf-list-type="ul">1 łyżeczka kolendry mielonej</li> <li data-xf-list-type="ul">1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (ja nie dawałam)</li> <li data-xf-list-type="ul">1/4 łyżeczki pieprzu czarnego</li> <li data-xf-list-type="ul">1 i 3/4 łyżeczki soli</li> <li data-xf-list-type="ul">1 łyżeczka papryki słodkiej</li> <li data-xf-list-type="ul">1 i 1/2 łyżeczki majeranku</li> </ul><p>Płatki owsiane, słonecznik i siemię lniane/chia zmielić drobno np. w blenderze (wychodzi z tego taka prawie mąka).</p><p>Cebulę, czosnek, czerwoną paprykę i marchewkę rozdrobnić lub drobno posiekać. Do rozdrobnionych warzyw dodać wcześniej zmielone płatki, słonecznik i siemię, fasolę oraz wszystkie przyprawy. Ponownie rozdrobnić i dokładnie razem wymieszać. Powinno z tego wyjść dość gęsta masa (ciasto?). Wilgotnymi dłońmi formować burgery, pulpety czy inne kształty. Co kto lubi. Odstawić do lodówki na 30 minut.</p><p></p><p>Wg oryginalnego przepisu burgery należy smażyć na patelni grillowej po około 10 minut z każdej strony. Ja używałam frytkownicy beztłuszczowej - 200 stopni, 20 minut (po 10 minutach odwracałam). Można piec krócej, w zależności od upodobań.</p><p>Przed smażeniem:</p><p>[ATTACH=full]112202[/ATTACH]</p><p></p><p>Gotowe burgery:</p><p>[ATTACH=full]112203[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ankafaka, post: 1739502, member: 8650"] Przepis pochodzi z aplikacji Cookidoo ([URL='https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r629243']Link[/URL]) i oryginalnie jest przystosowany do wykonania w Thermomixie. Wpisuję tutaj wersję z moimi zmianami, tak żeby można było przygotować burgery bez Thermomixa. Składniki na 8 porcji: [LIST] [*]110g płatków owsianych [*]30g ziaren słonecznika [*]50g siemienia lnianego / nasion chia [*]40g czerwonej cebuli [*]2 ząbki czosnku [*]80g czerwonej papryki [*]60g marchewki [*]480g czerwonej fasoli (około 2 puszki), dobrze odsączonej [*]1/2-1 łyżeczki cynamonu [*]1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego [*]1 łyżeczka kolendry mielonej [*]1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (ja nie dawałam) [*]1/4 łyżeczki pieprzu czarnego [*]1 i 3/4 łyżeczki soli [*]1 łyżeczka papryki słodkiej [*]1 i 1/2 łyżeczki majeranku [/LIST] Płatki owsiane, słonecznik i siemię lniane/chia zmielić drobno np. w blenderze (wychodzi z tego taka prawie mąka). Cebulę, czosnek, czerwoną paprykę i marchewkę rozdrobnić lub drobno posiekać. Do rozdrobnionych warzyw dodać wcześniej zmielone płatki, słonecznik i siemię, fasolę oraz wszystkie przyprawy. Ponownie rozdrobnić i dokładnie razem wymieszać. Powinno z tego wyjść dość gęsta masa (ciasto?). Wilgotnymi dłońmi formować burgery, pulpety czy inne kształty. Co kto lubi. Odstawić do lodówki na 30 minut. Wg oryginalnego przepisu burgery należy smażyć na patelni grillowej po około 10 minut z każdej strony. Ja używałam frytkownicy beztłuszczowej - 200 stopni, 20 minut (po 10 minutach odwracałam). Można piec krócej, w zależności od upodobań. Przed smażeniem: [ATTACH type="full" alt="IMG_5936.jpeg"]112202[/ATTACH] Gotowe burgery: [ATTACH type="full" alt="IMG_5939.jpeg"]112203[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Wegetariańskie burgery z czerwonej fasoli
Top
Bottom