Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Węzełki z wątróbką*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1131919" data-attributes="member: 1024"><p>Przeglądając dziś przepisy niewypróbowane trafiłam na <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=960139" target="_blank">izbushkowe węzełki z wątróbką - przepis przetłumaczony przez qd </a> </p><p>i przypomniałam sobie, że je robiłam kilka lat temu, tylko nie w postaci węzełków, a pakiecików.</p><p>Odnalazłam nawet stare zdjęcie:</p><p></p><p>[ATTACH=full]63981[/ATTACH]</p><p></p><p>Może ktoś jeszcze zechce je wypróbować?</p><p>Udało mi się odszukać źródłowy przepis podany przez Ilarę:</p><p><a href="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=3879#post3879" target="_blank">http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=3879#post3879</a></p><p></p><p>Dodam tylko, że lepiej jest piec w wyższej temperaturze niż 180 stopni - co najmniej 200 - 220. </p><p>Można też podać samą wątróbkę, bez opakowania z ciasta - jest znakomita.</p><p></p><p>Tłumaczenie qd:</p><p></p><p><strong>Węzełki z wątróbką</strong></p><p></p><p>500 g gotowego ciasta francuskiego</p><p>Rozkłócone jajko do smarowania </p><p>Do wypełnienia:</p><p>2 cebule, posiekane</p><p>olej do smażenia </p><p>kilka gałązek tymianku </p><p>500 g wątróbki drobiowej </p><p>1 / 3 filiżanki wytrawnego czerwonego wina </p><p>2 łyżki octu balsamicznego </p><p>sól i świeżo zmielony czarny pieprz </p><p></p><p>Przygotować farsz.na średnim ogniu na patelni cebulę dusić do miękkości i zarumienienia. Dodać tymianek i smażyć przez 1 minutę. Zwiększyć ogień i dodać wątróbki. Smażyć 2-3 minuty, żeby kolor wątróbek uległ zmianie (ale powinien pozostać różowy wewnątrz). Wlać wino i ocet balsamiczny. Potrzymać na kuchni jeszcze kilka sekund. Doprawić solą i pieprzem i zdjąć z ognia. </p><p>Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. </p><p>Umieścić ciasto na lekko posypanej mąką stolnicy, pociąć na kwadraty o boku około 10 cm ; w środku każdego kwadratu wykładać po 1 łyżce farszu, zebrac rogi i ścisnąć formując węzełek. Umieść na blasze do pieczenia, posmarować jajkiem i piec około 20-25 minut lub do momentu zrumienienia. Podawać na gorąco</p><p></p><p>Przepis znalazlam na <a href="http://www.izbushka.com/" target="_blank">http://www.izbushka.com/</a></p><p></p><p>qd</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1131919, member: 1024"] Przeglądając dziś przepisy niewypróbowane trafiłam na [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=960139"]izbushkowe węzełki z wątróbką - przepis przetłumaczony przez qd [/URL] i przypomniałam sobie, że je robiłam kilka lat temu, tylko nie w postaci węzełków, a pakiecików. Odnalazłam nawet stare zdjęcie: [ATTACH=full]63981[/ATTACH] Może ktoś jeszcze zechce je wypróbować? Udało mi się odszukać źródłowy przepis podany przez Ilarę: [URL="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=3879#post3879"]http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=3879#post3879[/URL] Dodam tylko, że lepiej jest piec w wyższej temperaturze niż 180 stopni - co najmniej 200 - 220. Można też podać samą wątróbkę, bez opakowania z ciasta - jest znakomita. Tłumaczenie qd: [B]Węzełki z wątróbką[/B] 500 g gotowego ciasta francuskiego Rozkłócone jajko do smarowania Do wypełnienia: 2 cebule, posiekane olej do smażenia kilka gałązek tymianku 500 g wątróbki drobiowej 1 / 3 filiżanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki octu balsamicznego sól i świeżo zmielony czarny pieprz Przygotować farsz.na średnim ogniu na patelni cebulę dusić do miękkości i zarumienienia. Dodać tymianek i smażyć przez 1 minutę. Zwiększyć ogień i dodać wątróbki. Smażyć 2-3 minuty, żeby kolor wątróbek uległ zmianie (ale powinien pozostać różowy wewnątrz). Wlać wino i ocet balsamiczny. Potrzymać na kuchni jeszcze kilka sekund. Doprawić solą i pieprzem i zdjąć z ognia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Umieścić ciasto na lekko posypanej mąką stolnicy, pociąć na kwadraty o boku około 10 cm ; w środku każdego kwadratu wykładać po 1 łyżce farszu, zebrac rogi i ścisnąć formując węzełek. Umieść na blasze do pieczenia, posmarować jajkiem i piec około 20-25 minut lub do momentu zrumienienia. Podawać na gorąco Przepis znalazlam na [URL="http://www.izbushka.com/"]http://www.izbushka.com/[/URL] qd [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Węzełki z wątróbką*
Top
Bottom