Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Wiedeńskie ciasteczka śliwkowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 766060" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Żródło - Burda - Agencja Muza.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px">50 dkg mąki</span></p><p><span style="font-size: 26px">25 dkg cukru pudru</span></p><p><span style="font-size: 26px">20 dkg masła</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 jajka</span></p><p><span style="font-size: 26px">3 żółtka</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 opakowania przyprawy do piernika</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 filiżanki powideł, musu lub marmolady śliwkowej</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 żółtko do posmarowania</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Masło ucieramy z cukrem pudrem, jajkami i żółtkami na puszystą masę. Dodajemy mąkę i przyprawę do pierników, zagniatamy ciasto i owinięte folią spożywczą wkładamy na 1 - 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość około 4 - 5 mm i wycinamy trójkąty. Na środek każdego trójkąta kładziemy mus lub marmoladę albo powidła śliwkowe, a rogi zlepiamy nad nadzieniem. Ciasteczka smarujemy roztrzepanym żółtkiem , wykładamy na blachę posypaną mąką i pieczemy około 18 minut w temperaturze 175 - 180 st. Z tej porcji powinno wyjść około 60 ciasteczek, zależnie od tego jak grubo wałkujemy ciasto i jak duże wykrawamy trójkąty.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 766060, member: 10341"] [SIZE=10]Żródło - Burda - Agencja Muza. [B]Składniki[/B] 50 dkg mąki 25 dkg cukru pudru 20 dkg masła 2 jajka 3 żółtka 1/2 opakowania przyprawy do piernika 1/2 filiżanki powideł, musu lub marmolady śliwkowej 1 żółtko do posmarowania Masło ucieramy z cukrem pudrem, jajkami i żółtkami na puszystą masę. Dodajemy mąkę i przyprawę do pierników, zagniatamy ciasto i owinięte folią spożywczą wkładamy na 1 - 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość około 4 - 5 mm i wycinamy trójkąty. Na środek każdego trójkąta kładziemy mus lub marmoladę albo powidła śliwkowe, a rogi zlepiamy nad nadzieniem. Ciasteczka smarujemy roztrzepanym żółtkiem , wykładamy na blachę posypaną mąką i pieczemy około 18 minut w temperaturze 175 - 180 st. Z tej porcji powinno wyjść około 60 ciasteczek, zależnie od tego jak grubo wałkujemy ciasto i jak duże wykrawamy trójkąty. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Wiedeńskie ciasteczka śliwkowe
Top
Bottom