Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Wiejski chleb francuski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 157127" data-attributes="member: 232"><p><strong>Wiejski chleb z Francji</strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]91760[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p><em>trochę dłuższe przygotowanie, ale dzięki niemu otrzymujemy wyjątkowo ładny i smaczny chleb</em></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>950g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)</p><p>50g mąki żytniej</p><p>650ml wody</p><p>18g (1łyżka) soli</p><p>30g zakwasu</p><p></p><p><strong>z tego na zaczyn:</strong></p><p>145g mąki pszennej, 10g mąki żytniej, 90ml wody wymieszać z 30g zakwasu. Odstawić przykryty na ok. 12 godzin w temperaturze pokojowej</p><p></p><p><strong>Ciasto chlebowe:</strong></p><p>Wymieszać pozostałe mąki z resztą wody. Zagniatać do dobrego połączenia wszystkich składników. Całość odstawić w przykrytej misce na ok. 1 godzinę. Dodać sól, jeszcze raz krótko zagnieść i połączyć z zaczynem (patrz wyżej). Zagniatać przez kilka minut, ewentualnie skorygować jeszcze ilość mąki lub wody â ciasto powinno być średnio ścisłe.</p><p></p><p>Ciasto powinno odpoczywać przykryte ok. 2 do 2,5 godzin. W trakcie wyrastania, po ok. 50-60 minutach ciasto zagnieść w specjalny sposób, aby uzyskać gładką i równą powierzchnię. W tym celu rozpłaszczamy kulę ciasta na blacie posypanym mąką lekko uderzając w jego powierzchnię, aby pozbyło się Co2. Następnie z każdej z czterech stron zawijamy na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do góry. W ten sposób wspomagamy rosniecie oraz napinamy dolną część ciasta, która potem będzie tworzyła wierzch bochenka.</p><p></p><p>Po upływie wyżej wspomnianych 2 godzin podzielić ciasto na 2 części. Uformować 2 bochenki posługując się metodą zawijania jak wyżej, tak aby uzyskać gładką naprężoną powierzchnię chleba. Bochenki wkładamy delikatnie (zawinięciem do góry) do koszyczków do wyrastania. Czas wyrastania ok. 2 do 2,5 godzin w temperaturze ok. 25 st C. W chłodzie np. 10 st C można ten czas przedłużyć do 8 godzin, w lodówce (ok. 6 st C) do 18 godzin. </p><p>Przed włożeniem do pieca zalecana jest próba czy chleby są dobrze wyrośnięte. Kiedy po naciśnięciu palcem ciasto wraca natychmiast do pierwotnego kształtu â jest jeszcze za wcześnie; gdy potrzebuje trochę czasu zanim wyrówna się jego powierzchnia â jest gotowe. </p><p></p><p>Chleby wyjąć, naciąć delikatnie. Piec 40 â 45 min w temperaturze 240st C. </p><p>_________________________________</p><p>Upiekłam go. Dobrze wyrośnięty, delikatny miąższ chleba i chrupiąca skórka. Polecam !</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 157127, member: 232"] [B]Wiejski chleb z Francji[/B] [ATTACH=full]91760[/ATTACH] [I]trochę dłuższe przygotowanie, ale dzięki niemu otrzymujemy wyjątkowo ładny i smaczny chleb[/I] [B]Składniki:[/B] 950g mąki pszennej (najlepiej chlebowej) 50g mąki żytniej 650ml wody 18g (1łyżka) soli 30g zakwasu [B]z tego na zaczyn:[/B] 145g mąki pszennej, 10g mąki żytniej, 90ml wody wymieszać z 30g zakwasu. Odstawić przykryty na ok. 12 godzin w temperaturze pokojowej [B]Ciasto chlebowe:[/B] Wymieszać pozostałe mąki z resztą wody. Zagniatać do dobrego połączenia wszystkich składników. Całość odstawić w przykrytej misce na ok. 1 godzinę. Dodać sól, jeszcze raz krótko zagnieść i połączyć z zaczynem (patrz wyżej). Zagniatać przez kilka minut, ewentualnie skorygować jeszcze ilość mąki lub wody â ciasto powinno być średnio ścisłe. Ciasto powinno odpoczywać przykryte ok. 2 do 2,5 godzin. W trakcie wyrastania, po ok. 50-60 minutach ciasto zagnieść w specjalny sposób, aby uzyskać gładką i równą powierzchnię. W tym celu rozpłaszczamy kulę ciasta na blacie posypanym mąką lekko uderzając w jego powierzchnię, aby pozbyło się Co2. Następnie z każdej z czterech stron zawijamy na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do góry. W ten sposób wspomagamy rosniecie oraz napinamy dolną część ciasta, która potem będzie tworzyła wierzch bochenka. Po upływie wyżej wspomnianych 2 godzin podzielić ciasto na 2 części. Uformować 2 bochenki posługując się metodą zawijania jak wyżej, tak aby uzyskać gładką naprężoną powierzchnię chleba. Bochenki wkładamy delikatnie (zawinięciem do góry) do koszyczków do wyrastania. Czas wyrastania ok. 2 do 2,5 godzin w temperaturze ok. 25 st C. W chłodzie np. 10 st C można ten czas przedłużyć do 8 godzin, w lodówce (ok. 6 st C) do 18 godzin. Przed włożeniem do pieca zalecana jest próba czy chleby są dobrze wyrośnięte. Kiedy po naciśnięciu palcem ciasto wraca natychmiast do pierwotnego kształtu â jest jeszcze za wcześnie; gdy potrzebuje trochę czasu zanim wyrówna się jego powierzchnia â jest gotowe. Chleby wyjąć, naciąć delikatnie. Piec 40 â 45 min w temperaturze 240st C. _________________________________ Upiekłam go. Dobrze wyrośnięty, delikatny miąższ chleba i chrupiąca skórka. Polecam ! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Wiejski chleb francuski
Top
Bottom